Elektromanyetik uyumluluk araştırması ve kablolar üzerinde testleri
Electromagnetic compatibility research and tests on cables
- Tez No: 269491
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSEL AKÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektromanyetik Uyumluluk, EMU, Electromagnetic Compatibility, EMC
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada öncelikle elektromanyetik uyumluluk ve temel kavramları açıklanmıştır. Elektromanyetik soğurma ve girişimden korunma yöntemleri belirtilmiştir. Elektromanyetik uyumluluk test ve ölçüm metodları için düzenlenen ortamlar hakkında bilgi verilerek ülkemizde bu testlerin gerçekleştirilmesi için kurulan mevcut altyapı incelenmiştir. Uluslar arası ve ulusal bazda elektromanyetik uyumluluk için hazırlanan standartlar araştırılmış ve standartlar arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Bu standartlara göre uygulanan elektromanyetik uyumluluk test ve ölçümlerin uluslar arası alanda yeterliliğinin gösterilebilmesi için gerçekleştirilen akreditasyon çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verilmiştir. EN ISO 50289-1-6 standardına göre kablolarda elektromanyetik uyumluluk testleri incelenmiş, laboratuar ortamında gerçekleştirilmiş ve alınan deneysel sonuçlar matematiksel hesaplama ve simülasyon sonuçlarıyla karşılaştırılarak ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Primarily in this thesis, electromagnetic compatibility and its fundemantal concepts were explained. Electromagnetic absorption and some prevention techniques from electromagnetic interference were specified. Information regarding environment for electromagnetic test and measurement methods were given in detail. National and international standards related with electromagnetic compatibility were searched and analysed for future studies. To show competence of measurements and tests, information on accreditation studies were given in detail. Finally electromagnetic compatibility tests in cables according to EN ISO 50289-1-6 standards were studied and performed in laboratory conditions. Also the experiment result was analyzsed comprehensively by comparing with the mathematical and simulation result.