Yeniçağa kilinin geoteknik özelliklerinin iyileştirilmesinde kireç ve uçucu külün kullanılabilirliği
The usabilty lime and fly ash of improvie the geotechnical properties of Yeniçağa soils
- Tez No: 269501
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİL ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şişme basıncı, Şişme yüzdesi, Yeniçağa kili, Uçucu kül, Kireç, İyileştirme, Serbest basınç dayanımı, Swelling pressure, Swelling percentage, Yeniçağa clays, Fly ash, Lime stabilization, Unaxial compressive strength
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, şişme özelliği bulunan zeminlerin geoteknik özelliklerinin sönmüş kireç ve uçucu kül kullanılarak iyileştirilmesidir. Bolu ili Yeniçağa İlçesinde bulunan göl civarındaki mevcut yerleşim bölgesi inceleme alanı olarak seçilmiştir. İnceleme alanındaki zeminin şişme yüzdesi, şişme basıncı ve serbest basınç dayanımı belirlenerek, sönmüş kireç ve Çayırhan Termik Santralinden alınan uçucu kül katılarak iyileştirme yapılmıştır. Killere %1, %3, %5, %7 ve %9 oranlarında sönmüş kireç ile %5 ve %10 oranında uçucu kül katılarak şişme potansiyelindeki değişim ile yeni durumda oluşacak serbest basınç dayanımı incelenmiştir. Kireç oranının %7 ile %9 ve uçucu külün %10 olduğu durumlarda şişme potansiyelinin önemli ölçüde azaldığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate to improve the geotechnical properties of swelling soils the usability lime and fly ash. For this, residential area nearby the Bolu/Yeniçağa Lake is selected for the experimental study. Swell pressure, swell percentage and compressive strength characteristics of the collected sample are determined late the effected lime and Çayırhan fly ash are examined. Samples are improved by adding lime in proportions of 1 %, 3 %, 5 %, 7 %, 9 % and fly ash by %5, %10 swell pressure, swell percentage and compressive strength are obtained. It is found that swell pressure, swell percentage and compressive strength are reduced considerably as the lime proportion is 7%, 9% and fly ash is 10 %.