The Fundamentals of the European Community and the Black sea economic cooperation: a renewed institutional architecture for the BSEC
Avrupa Topluluğu ve Karadeniz Ekonomik İşbirliğinin temelleri: KEİP için yeni bir organizasyon yapısı
- Tez No: 26971
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ BABÜROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Ekonomik Topluluğu, Roma Anlaşması, Avrupa konseyi, Komisyon, Avrupa Topluluğu, Avrupa İşbirliğin'nin önemli olayları, Maastricht Anlaşması, Karadeniz Ekonomik İşbirliği, KEİP deklerasyonu, Organizasyon Yapısı, KEİP Sekreteryası, KEİP Konseyi, KEÎP Komisyonu. IV, The European Economic Community (EEC), the Treaty of Rome, the European Council, the Commission, the European Community (EC), Milestones of the European Collaboration, Maastricht Treaty, the Black Sea Economic Cooperation (BSEC), BSEC Declaration, Institutional Architecture, Secretariat of the BSEC, BSEC Council of the BSEC, Commission of the BSEC. n
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
ÖZET AVRUPA TOPLULGU VE KARADENİZ EKONOMİK İŞBİRLİ?İNİN TEMELLERİ - KEIP İÇİN YENİ BİR ORGANİZASYON YAPISI - AYŞENUR TOPTAŞ Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu Temmuz 1993, 172 sayfa Avrupa Topluluğu (AT) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Projesi (KEİP)'in temel prensipleri ve hedefleri arasında çok önemli farklılıklar bulunmaktadır. Örneğin, AT“Ortak Gümrük Tarifeleri”ve“İthalat Kotaları”ile kendi pazarını üye olmayan devletlerin ürünlerine karşı korumaktadır. KEİP ise, üye olmayan devletlerle ticarete sınır getirmemekte, ancak üye devletlere belirli işbirliği alanlarında öncelik tanımaktadır. Ek olarak, AT politik ve parasal alanlarda da“birleşmeyi”amaçlamaktadır. Bu nedenlerle AT ve KEIP' in aynı kategoride değerlendirilmeleri yanlıştır. IllKEİP'in en önemli amaçları, üye ülkeler arasında ticaret hacminin çeşitli teşviklerle arttırılması ve ve başarı olasılığı yüksek alanlarda ekonomik işbirliğinin geliştirilmesidir. Bu amaçları gerçekleştirmek için, üye ülkelerin bölgede barışı sağlamaları ve güçlü bir“organizasyon yapısı”oluşturmaları gereklidir. Aynı zamanda, KEÎP bölgesinde yer alan sorunları dikkate alarak, bir“aşamalı kakırıma planı”hazırlanmalıdır. Bu planın, KEİP için önerilen organizasyon yapısı tarafından uygulanması en doğru yaklaşım olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE FUNDAMENTALS OF THE EUROPEAN COMMUNITY AND THE BLACK SEA ECONOMIC COOPERATION - A RENEWED INSTITUTIONAL ARCHITECTURE FOR THE BSEC - AYŞENUR TOPTAŞ M.B.A in MANAGEMENT Supervisor: Associate Prof.Dr. Oğuz Babüroğlu July 1993, 172 pages There are significant differences between the basic principles and goals of the European Community (EC) and of the Black Sea Economic Cooperation (BSEC). For example, EC has been protecting its market against the products of the non-member states by means of the“Common Customs Tariff”and the“ Import Quotas ”. But the BSEC does not introduce any restrictions on trade among the non-member states. In addition, the EC has been aiming“unification”in the political and monetary fields. Because of these reasons, it is wrong to evaluate these two structures within the same category.The most important objectives of the BSEC are to promote the trade volume between the member states, and to develop the“collaboration”on the areas that has strong chance of success. In order to realize these objectives, the members should maintain the peace in the region, and they should establish a strong“institutional architecture”. Meanwhile, by considering existing problems in the BSEC region, a“multistage development plan”should be prepared. The application of that plan by the suggested institutional architecture will be the most accurate approach.