Küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) teknoloji yönetimi ve ileri üretim teknolojileri kullanımı: Makine imalat sektöründe bir uygulama
Technology management and utilisation of advanced manufacturing technologies in small and medium size enterprises (SMEs): An application in small and medium size machine manufacturing industry
- Tez No: 269760
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK MENDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Teknoloji yönetimi, İleri imalat teknolojileri, SMEs, Technology management, Advancedmanufacturing technologies
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Küçük ve Orta Ölçekli İşletme (KOBİ)'ler sahip oldukları dinamik yapı ile ülke ekonomilerinin önemli bir parçasıdır. KOBİ'lerin üretimde büyük ölçüde yer aldığı ülkelerde, bu işletmelerin uluslar arası rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri üzerinde sıklıkla durulan bir konudur. Günümüzde rekabet koşullarına uyum sağlayabilme, müşteri istek ve beklentilerine karşılık verebilme ve pazar payını koruyabilme ancak teknolojik yenilikleri takip ederek mümkün olabilmektedir.Bu çalışmada, işletmelerin ileri imalat teknolojilerini kullanım düzeyleri, bu teknolojilerden elde etmeyi planladıkları faydalar ve bunların ulaşılma derecelerini tespit etmek amaçlanmıştır. Araştırma Ankara-Ostim bölgesindeki küçük ve orta ölçekli makine imalat sanayinde yapılmıştır. Yüzyüze anket yöntemi uygulanmış ve elde edilen verilerin analizinde SPSS kullanılmıştır. Anketlerin uygulanması sonucunda elde edilen bulguların değerlendirilmesinde frekans (f), ortalama (X) ve standart sapma (Ss) üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca bazı verilerin analizi Wilcoxon ve Ki-Kare bağımsızlık testi ile test edilmiştir.Araştırma sonucunda küçük ve orta ölçekli makine imalat sanayinde kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığı, ileri teknoloji kullanımında finansal maliyetlerin ve kalifiye eleman eksikliğinin önemli bir faktör olduğu tespit edilmiştir. İleri imalat teknolojisi kullanımı ile ilgili 5 yıl önceki ve şu anki durum arasında büyük bir fark olmayıp ileri imalat teknolojisi kullanımının birkaç teknoloji ile sınırlı kaldığı görülmüştür. İşletmelerin pek çoğunda bağımsız bir Ar-Ge biriminin bulunmaması ve ileri teknoloji takip ve temininde üniversiteler ve teknoparklarla ilişkilerin oldukça zayıf olması da dikkat çekici bir husustur.
Özet (Çeviri)
Small and Medium Size Enterprises (SMEs) are the important component of national economies with their dynamic conformation. Accomodation of this enterprises to international competition is a notable subject in the countries that SMEs have a big part of production. At the present day, accomodation of international competition requirements, satisfying consumer?s desire and expectations and saving the market share are be able to possible with following the technological innovations.The aim of this study is to determine utilization of advanced manufacturing technologies in enterprises, benefits that planning to gain from this technologies and acquisition levels. This study is performed in small and medium size machine manufacturing industry in Ankara-Ostim region. Face to face questionaire method is applied and SPSS is used for analysing the data. Assessing the data by reason of performed questionaires, frequency (f), mean (x) and standart deviation (Ss) are applied. Also, analysing of some data are tested with Chi-square and Wilcoxon tests.As conclusion it is determined that in small and medium size machine manufacturing industry, financial cost and lack of qualified staff are the serious factors. It is observed that the utilisation of advanced manufacturing technologies doesn?t have a big difference between the utilisation in five years before and now. It is interesting that most of the enterprises don?t have research and development (R&D) department and their relations with universities and technoparks are not sufficient.