Kapalı ofis sistemlerinde mekansal kalitenin kullanıcıların algısal performansı üzerine etkileri
A study on the effects of spatial quality on the perceptional performances of employees in enclosed plan offices
  1. Tez No: 269909
  2. Yazar: HARİKA FİRUZAN KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. RAHMİ ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı ofis, mekansal kalite, iç mekan tasarımı, Enclosed office, quality of space, interior design
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, kapalı sistem çalışma ofislerindeki mekansal kalitenin, kullanıcıların fonksiyonel ve algısal performansı üzerindeki etkilerini belirlemek üzere bir araştırma yapılmıştır. Bu amaçla, ODTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünün çalışma ofisleri araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri, çalışanlara uygulanan üç aşamalı bir anket yardımı ve gözlem yolu ile toplanmış olup, ayrıca mekanların mimari planları çizilmiş ve fotoğrafları çekilmiştir. Son aşama olarak anket yardımı ile elde edilen verilerin analizi yapılmış ve buna göre mekansal kaliteyi oluşturan bazı unsurların algısal performans üzerine etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In thıs study, a research has been made to determine the effects of spatial quality, on the perceptional performances of employees in enclosed plan offices. For this purpose, M.E.T.U. Engineering Faculty, Computer Engineering Department?s offices researched in this study. The data of study is collected by applying a detailed three steps survey to staff and observation on them, and also architectural drawings of places are drawn, and photographs of places are taken. As the last step of the research, the data of the study which collected by the survey have analyzed and according to the results, some elements which constitute the quality of the spaces are effective on the perceptional performance,