İlköğretim yedinci sınıflarda proje tabanlı matematik öğreniminin matematik başarısına tutuma ve kalıcılığa etkisi
An effect of project based learning model on the success attitude permanence of teaching seventh grade mathematics
- Tez No: 269944
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ELİF TÜRNÜKLÜ, Y.DOÇ.DR. HÜLYA GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tradional Teaching Method, Active Learning, Project Based Learning Method, Mathematics Education
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Yapılan arastırmada, Proje Tabanlı Ögrenme Modelinin ilkögretim yedinci sınıf matematik dersinde kullanımının, ögrenme sürecine etkisi arastırıldı. Çalısma; 2005?2006 egitim-ögretim yılında, zmir ilinin Beydag ilçesindeki Atatürk Yatılı lkögretim Bölge Okulunda, deney grubu olarak seçilen 7/B ve kontrol grubu olarak seçilen 7/A sınıflarında gerçeklestirildi. Çalısmanın gerçeklestirilmesinde; Denklestirme Testi, Denklemler ve Dogru Grafikleri Bilgi Ölçegi ve Matematige Yönelik Tutum Ölçegi gelistirilerek istatistiksel analizleri yapıldı. Matematik konularının ögretiminde çalısma yapraklarından, materyallerden, çesitli arastırmalardan, matematiksel oyun ve aktivitelerden yaralanıldı. Kontrol ve deney grupları arasındaki basarı farklılıkları bilgi ölçme araçları ile karsılastırıldı. Deney grubundaki ögrencilerin basarılarını belirlemede, çalısma yaprakları, proje ödevleri, sınıf içi çalısmalar, portfolyolar ve matematik günlükleri etkili oldu. Çalısma sonunda ögrencilerin matematige yönelik tutumlarındaki degisim incelendi. Proje Tabanlı Ögrenme Modeline göre hazırlanan matematik ders planları çerçevesinde gerçeklestirilen ögrenme sürecinde; Denklemler ve Dogru Grafikleri ünitesinde kontrol ve deney grubundaki ögrencilerin matematik basarıları karsılastırılmıstır. Deney grubundaki ögrencilerin basarı ortalamalarının daha yüksek oldugu gözlemlenmis, ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıstır, fakat daha sonra tekrar uygulanan son test (kalıcılık testi) sonucunda kontrol ve deney grubundaki ögrencilerin matematik basarıları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık oldugu gözlemlenmistir. Ögrencilerin matematik dersine yönelik tutumları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık oldugu sonuçlarına ulasılmıstır. Sonuçlar dogrultusunda öneriler sunulmustur. Anahtar Kelimeler : Geleneksel Ögrenme Modeli, Aktif Ögrenme, Proje Tabanlı Ögrenme Modeli, Matematik Egitimi.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the application of Project Based Learning in seventh grade upon the learning process is investigated. The study was carried out in Beydag Atatürk Boarding School in zmir in 2005-2006 by taking 7/B as experimental group and 7/A as control group. During the realization of this study a Math Attitude Scale, Equations and Line Graphics Success Scale were developed and statistical analysis of them were done. Worksheets, various materials, different researches, mathematical games and activities were made use of in teaching Mathematics subjects. The difference between the success of the experimental and control group was compared by means of data measurement devices and worksheets. In order to determine the success of the students in the experimental group, worksheets, project assignments, studies, portfolios and daily Maths reports were used. At the end of this study the results were studied in order to determine whether there has been any change or not in the attitudes of the students towards Maths. During the application of this study, the aim was to compare the success of the experimental and control group on Maths concerning the units of Equations and Live Graphics. For this purpose a learning process was designed by making use of Maths lesson plans based on Project Based Learning Model. The findings showed that the avarege success of the students of the experimental group was higher but this difference was not evaluated as meaningful statistically. However according to the results of a post-test apllied to the students, a significant difference was observed in Mathematics achievement in favour of the experimental group. Also, it is observed that the students in the experimental group had much more positive opinions and attitudes towards Maths than that of the control group.