Index fund construction methods: an application to İstanbul stock exchange
Endeks fon oluşturma yöntemleri: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na bir uygulama
  1. Tez No: 26997
  2. Yazar: OSMAN İNEGÖL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL CENGİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endeks Fon, Sermaye Ağırlıklandırma, Stratifikasyon, Algoritma, Asgari Yatırım Boyutu, Endeks Fon Yönetim Sistemi, İzleme Hatası, Index Fund, Capitalization Weighting, Stratification, Algorithm, Minimum Investment Size, Index Fund Management System, Tracking Error
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
oz ENDEKS FON OLUŞTURMA YÖNTEMLERİ: İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASINA BİR UYGULAMA İNEGÖL, Osman Yüksek Lisans Tezi, İşletme Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Cengiz EROL Şubat, 1993, 246 sayfa. Bu çalışmada Türk Sermaye Piyasalari için yeni bir yatırım düşüncesi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası yatınmcılanmn güvenini kazanmak amacıyla incelenmiştir. Endeks Fonlar, borsa endeksinin getirişini taklit etmeyi amaçlayan ve bundan dolayı yalnızca piyasa riskine haiz olan hisse senedi portföyleridir. Endeks fon oluşturmada Sermaye Ağırlıklandırma ve endüstriyel stratifikasyon yöntemleri bir algoritmaya programlanmıştır. Endeks fon destek politikalariyla birlikte, tümleşik bir Endeks Fon Yönetim Sistemi tasarlanarak, yüksek seviyeli Pascal programlama dilinde gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen yazılım, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda gerçekleşen doksan haftalık örnekleme periyodunda, üç değişik yatırım seviyesi için endeks fonları işletmede kullanılmıştır. Benzetim sonuçları, pasif portföy ne kadar çeşiüendirilirse, destek politikalarına o kadar az ihtiyaç duyulacağım göstermiştir. Endeks fonlar, kurumsal yatırımcılara pasif bir yatırım alternatifi olarak çalışmanın sonunda tavsiye edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDEX FUND CONSTRUCTION METHODS: AN APPLICATION TO ISTANBUL STOCK EXCHANGE ÎNEGÖL, Osman Master of Business Administration Supervisor: Prof.Dr. Cengiz EROL February, 1993, 246 pages. In this study, new investment idea for Turkish Securities Markets is examined to gain confidence of investors in Istanbul Stock Exchange. Index funds are the common equity portfolios that replicate performance of the market index and accordingly exhibit market risk only. Capitalization Weighting and industrial Stratification techniques of index fund construction are programmed into an algorithm. Together with index fund maintenance policies, an integral Index Fund Management System is designed and implemented in high-level programming language Pascal. Developed software is used to manipulate index funds for three investment levels and applies all the regular and adaptive maintenance policies to the ex post data over ninety weeks sampling period in Istanbul Stock Exchange. Results of the simulation have shown that, the more diversified the passive portfolio is, less required are the maintenance policies. Index funds are recommended to the institutional investors as an alternative of passive investment, at the end of the study.