A New implication of wittgenstein's thought for future philosophy: Social behaviorism
Geleceğin felsefesi için Wittgenstein düşüncesinin implikasyonu: Sosyal davranışcılık
- Tez No: 27001
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜDEN AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dil-Oyımu, Yaşama-B içimi, Deyini, Kural, Bağlam, Uygulama Tekniği, Şartlanma, Etki-Tepki, Eylem-Hareket, Kuralı Takip Etme, Kurala Bağlılık
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
öz GELECE?İN FELSEFESİ İÇİN WITTGENSTEIN DÜŞÜNCESİNİN İMPLİKASYONU: SOSYAL DAVRANIŞÇILIK OKTAR, Sibel Yüksek Lisans Tezi, Felsefe ve Mantık Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Akın ERGÜDEN Eylül, 1993, 58 sayfa Bu tezde, Wittgenstein'in kural kavramı incelenmiş ve kural çerçevesinde insan davranışlarının yasaya bağlı ve nedenselliğe dayanan açıklamalarına bir alternatif aranmıştır. İnsan davranışlarım etki-tepki ilişkisi ile açıklayan ve bireyi pasif olarak gören klasik ve radikal davranışçılığa alternatif olarak bireyin kendi kararlarım verme şansının olduğu, yani bireyin aktif olduğu, ve kurala bağlı bir davranışçılık önerilmiştir. İnsan davranışlarının indirgemeci ve nedenselliğe dayalı bir yolla açıklanmasının gerekli olmadığı, buna karşın insan davranışlarının kültüre ve dile göre değişen kurallar aracılığı ile açıklanabileceği gösterilmiştir. Kuralların inşam uzaktan idare etmediği, yol işaretleri gibi bize seçebileceğimiz alternatifleri gösterdiği ve ancak uygulama tekniğim bilen birisine yardımcı olabileceği gösterilmiştir. Kurala bağlı bu tarz bir yaklaşımla felsefeye ve sosyal bilimlere yeni bir alternatif sunulmaya çalışılmıştır. Bu yeni alternatifin Wittgenstein'in bilinen davranışçılık modellerine sunduğu yöntem, yani yeni bir davranışçılık modeli,“Sosyal Davranışçılık”olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW IMPLICATION OF WITTGENSTEIN'S THOUGHT FOR FUTURE PHILOSOPHY: SOCLAL BEHAVIORISM OKTAR, Sibel M. S. in Systematic Philosophy and Logic Supervisor : Prof.Dr. Akin ERGUDEN September, 1993, 58 pages In this study, Wittgenstein's rule conception is examined and taking the“rule”as a framework, an alternative is searched for the law-govemed and causalistic explanations of human behavior. For an alternative to radical and classical behaviorism - which explain the human behavior by stimulus-response relation and see the individual as a passive agent - a behaviorism in which the individual has a chance to make his/her own choice, and which is rule governed is proposed. It is shown that it is not necessary to explain human behavior in a reductionist and causalistic way, human behavior can rather be explained with rules which are chanching according to culture and language. It is pointed out that a rule does not act at a distance, stands like sign post which shows the alternative ways among which we can choose, but it can only help to a person who mastered the technique. Within a rule-governed perspective, a new alternative to philosophy and social sciences is projected. And it is shown that this new alternative is what Wittgenstein proposed to the known behavairistic models, i.e., a new kind of behaviorism, that is what I call“social behaviorism”. IllKeywords : Language-game, Form of Life, Rule, Rule Following, Rule-governed, Contest, Master of a Technique, Conditioning, Stimulus-Response, Action-Motion Science Code: 209.02.01 XV