Pseudomonas aeruginosa'nın tanımlanması ve metallo-beta-laktamaz enziminin fenotipik ve genotipik yöntemlerle belirlenmesi
Identifying of Pseudomonas aeruginosa and detection of metallo-beta-lactamase enzyme by phenotypic and genotypic methods
  1. Tez No: 270271
  2. Yazar: SEZEN BİLEN
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. IŞIL SEYİS BİLKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: P. aeruginosa, antibiyotipleme, metallo-beta-laktamaz, P. aeruginosa, antibiotyping, metallo-beta-lactamase
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Pseudomonas aeruginosa, özellikle insanlarda oluşturdukları enfeksiyonlarının sıklığı ve çeşitliliği ile yüksek mortalite ve morbidite oranlarına neden olan önemli bir fırsatçı patojen olarak bilinmektedir. Günümüzde geniş spektrumlu pek çok antibiyotiğin yaygın kullanımına bağlı olarak P. aeruginosa' da yüksek oranda antibiyotik direnci gelişmekte ve etken olduğu enfeksiyonların tedavisinde zorluklar yaşanmaktadır. Çoklu ilaç direnci taşıyan P.aeruginosa' nın, aminoglikozitler, kinolonlara ve karbapenemler dahil beta-laktam antibiyotiklerin çoğuna karşı doğal direnç bulunmasının yanında, özellikle karbapenemlere karşı en önemli kazanılmış direnç mekanizması sahip oldukları metallo-beta-laktamazlardır.Bu çalışmanın amacı, Ankara' daki üç farklı hastanenin farklı servislerinden ve farklı klinik materyallerinden izole edilen P. aeruginosa suşlarının belirlenmesi ve bu suşlarda metallo-beta-laktamaz enziminin fenotipik ve genotipik yöntemlerle tanımlanmasıdır. P. aeruginosa suşlarının antibiyotik duyarlılıkları incelenerek, toplam 20 antibiyotip grubu oluşturuldu ve tüm P. aeruginosa suşlarında en yaygın antibiyotipin, 2 antibiyotiğe direnç gösteren antibiyotip 9 olduğu saptandı. İmipenem ve/veya seftazidime dirençli P. aeruginosa suşları belirlenerek, MBL enziminin tanımlanmasında kullanılan fenotipik yöntemlerden biri olan kombine disk testi ile 44 P. aeruginosa suşunun %55' inde MBL enzimi tespit edildi. P.aeruginosa suşlarında blaVIM genine özgü PCR analizine göre, çalışmaya alınan 44 izolatın MBL sıklığının %48 olduğu belirlendi. MBL enzimi üreten P.aeruginosa suşları her üç hastanede de saptanırken, en yüksek oranın Hastane 2' de görüldüğü ve bu suşların toplam 11 antibiyotiğe de direnç gösteren antibiyotip 20 paternini verdiği dikkat çekti. MBL enzimi ürettiği saptanan suşların, en sık genel yoğun bakım ünitesinden ve idrar örneklerinden izole edildiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Pseudomonas aeruginosa, which causes high morbidity and mortality rate with the infections especially on humans, is known as a primal pathogen. Due to the recent excessive use of extended spectrum antibiotics, P. aeruginosa is getting more resistance to antibiotics and treating the infections caused by it is getting more obstinate. In addition to multi-drug resistant P. aeruginosa has very high intrinsic resistance to aminoglycosides, quinolons and most of beta-lactam antibiotics including carbapenems, metallo-beta-lactamase is its extrincis resistance to beta-lactam agents especially carbapenems.The aim of this study is to identify metallo-beta-lactamase enzyme in detected P.aeruginosa strains, isolated from different clinical materials and services of three hospitals in Ankara, by phenotypic and genotypic methods. For this purpose, 20 antibiotype groups were generated by examination of antibiotic susceptibilities of P. aeruginosa and most common antibiotype is detected as antibiotype 9, which is resistant to 2 antibiotics. According to this, with determining the P. aeruginosa strains resistant to imipenem and/or cephtazidim, with combined disk method, which is used for identification of MBL enzyme phenotypically, 55% of 44 P. aeruginosa strains MBL enzyme was found. According to PCR analysis from blaVIM gene in P. aeruginosa strains, the MBL frequency was detected as 48%. P. aeruginosa strains producing MBL enzyme were detected in all three hospitals, highest rate was in Hospital 2 and these strains were patterned as antibiotype 20, which is resistant to 11 antibiotics. Strains producing MBL enzyme were isolated most commonly from intensive care units of hospitals and urine samples.