Kredibilite teorisinde panel veri modelleri
Panel data models in credibility theory
- Tez No: 270285
- Danışmanlar: PROF. DR. CENAP ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Sigortacılık, İstatistik, Actuarial Sciences, Insurance, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kredibilite teorisi, kredibilite modelleri, kredibilite primi, panel veri modelleri, karışık doğrusal modeller, en iyi doğrusal yansız önkestirici, Credibility theory, credibility models, credibility premium, panel data models, mixed linear models, best linear unbiased predictor
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aktüerya Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada, kredibilite teorisi ve panel veri modelleri genel hatlarıyla açıklanmış, kredibilite modelleri ile panel veri modelleri arasındaki bağlantı araştırılmıştır. En fazla kesinlik kredibilite yaklaşımı altında verilen Bühlmann, Bühlmann-Straub ve Jewell'in hiyerarşik kredibilite modelleri, karışık doğrusal modellerin özel durumları olarak incelenmiştir. Trafik sigortasına ilişkin bir veri kümesi kullanılarak, bu kredibilite modelleri altında, Türkiye'nin tüm illeri için kredibilite primleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, credibility theory and panel data models are explained in general terms, the link between the credibility models and panel data models is investigated. Bühlmann, Bühlmann-Straub and Jewell?s hierarchical credibility models that are explained under greatest accuracy credibility approach, are examined as special cases of mixed linear models. By using a data set concerning the motor third party liability insurance, credibility premiums are calculated under these credibility models for all provinces of Turkey.