Dünya'da ve Türkiye'de dış borç sorunu ve dış borcun sürdürülebilirliği
The external debt problem in world and Turkey and external debt sustainability
  1. Tez No: 279472
  2. Yazar: İSKENDER SUVAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: External Debt, Foreign Debt Sustainability, The level of Economic Development, External Debt Management, External Debt Crisis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma, ülkelerin ekonomik gelişmişlik seviyeleri ile dış borçlarının sürdürülebilirliği ilişkisini, ülkelerin kendine özgü tarihsel, sosyal ve ekonomik özelliklerini de dikkate alarak, dış borç oranları ve ekonometrik modelle incelemeyi amaçlamaktadır. Finansal ekonomi olgusunun geliştiği ve dış ticaretin global olarak serbestleştiği sermayenin küreselleşmesi dönemi, 20.yüzyılın son çeyreği ile beraber hız kazanmıştır. Bu gelişme, ekonomik büyümenin dış kaynaklarla finanse edilmesinin, daha sık başvurulan bir politika aracı haline gelmesine yol açmıştır. Ancak, 1980'lerde başlayan ve gelişmekte olan ülkelerde ardı ardına patlak veren dış borç krizleri, dış finansmanın sınırsız bir kaynak olmadığını ortaya koymuş ve dış borçların sürdürülebilirliği kavramının iktisat doktrinine yerleşmesini sağlamıştır.Ulusal tasarrufların yetersiz olduğu ekonomiler, dış borçlanma yöntemine sıklıkla başvurmaktadır. Ancak, her ülke aynı şartlarda dış kaynak temin edememektedir. Bunun sebebi, gelişmişlik düzeyinin, kreditörlerin risk algısını aşağı çekmesidir. Ekonomik büyümeyi yakalayabilmek için dış borçlanmaya şiddetle ihtiyaç duyan az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kredibilite problemi bulunmaktadır. Bu durum, dış borçlanmanın maliyetini artırmakta, sürdürülebilirliği zorlaştırmaktadır. Öte taraftan, gelişmiş ülkeler ise, dış borçların sürdürülebilirliğini, ekonomik, politik ve tarihi birçok avantaj nedeniyle, düşük risk primi ödeyerek sağlayabilmektedir.Dış borç teorisinde esas alınan temel rasyolar vasıtasıyla yapılan analizin de gösterdiği gibi, dış borçların sürdürülebilirliği, ülkelerin gelişmişlik düzeyi, sahip olduğu mukayeseli üstünlüklerin kapsamı ve ekonomi politikalarının kalitesinin bir fonksiyonu niteliğindedir. Ancak, hali hazırda içinden geçtiğimiz küresel finansal ve ekonomik kriz, gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerin dahi dış borçlarının sürdürülebilirliği konusunda kaygılar oluşabileceğini göstermiştir. Bu nedenle, ihtiyatlı ve uzun vadeli bakış açısına sahip ekonomi politikaları, dış finansmana ihtiyaç duyan ve bunu sürekli kılmayı arzulayan her ekonomi için ön koşul niteliği taşımaktadır.Anahtar Sözcükler1. Dış Borç2. Dış Borç Sürdürülebilirliği3. Ekonomik Gelişmişlik Düzeyi4. Dış Borç Yönetimi5. Dış Borç Krizleri
Özet (Çeviri)
This paper aims at examining the relationship between economic development and external debt sustainability of various countries, considering their historical, social and economic characteristics, by using external debt ratios and econometric models. The last quarter of the 21st century witnessed the rise of the gloablization of capital flows, which encapsulates the emergence of financial economy phenomenon and liberalization of foreign trade. This process has caused the use of external resources to become a political preference in financing economic growth. However, foreign debt crises in developing countries that broke out in 1980?s showed that external financing would not be an unlimited resource and led the term of external debt sustainability to gain ground in economics doctrine.Although the countries that have lack of domestic savings could exploit the method of external finance the terms of foreign debt for various countries differ significantly. The reason of that divergence lies in the level of development which directly reduces the risk perception of creditors. Poor countries and developing countries that are severely in need of foreign debts to reach economic growth encounter the problem of credibility. This problem triggers the increase of the cost of foreign debt and, in turn, challenges debt sustainability. . On the other hand, developed countries can ensure debt sustainability through lower risk-premium owing to economic, political and historical advantages.As the analysis that has used main ratios in the foreign debt literature highlighted, external debt sustainability is a function of a set of factors that covers the level of development, the extent of comparative advantages and the quality of economy policies. However, the financial and economic crisis that the global economy comes through points out the concerns on debt sustainability that even developed and prosperous countries could face. Hence, a prudent economy policy framework that has a long-term perspective is regarded as a precondition for a country which needs sustainable external financing.