Kahramanmaraş ekolojik koşullarında bazı kanola çeşitlerinin tohum ve yağ verimi ile verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of oil and seed yield with yield components of some canola varieties under Kahramanmaras ecological conditions
- Tez No: 270337
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KILLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kanola, Tohum verimi, Yağ verimi, Yağ oranı, Canola, Seed Yield, Oil Yield, Oil Ratio
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Kahramanmaraş ekolojik koşullarında bazı kanola çeşitlerinin tohum ve yağ verimi ile verim unsurlarını belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Çalışmada bitki boyu, yan dal sayısı, harnup sayısı, harnupta tane sayısı, 1000 tohum ağırlığı, çatlayan harnup sayısı, tohum ve yağ verimi, yağ oranı ve kıştan zarar görme oranı özellikleri incelenmiştir. Çalışmada, incelenen bitki boyu, yan dal sayısı, bitkide harnup sayısı, bin tohum ağırlığı, tohum verimi, yağ oranı, yağ verimi, çatlayan harnup sayısı ve kıştan zarar görme oranı yönünden çeşitler arasında önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. En yüksek bitki boyuna EGTC-6702 (121.7 cm) ve EGTC-8702 (121.4 cm), en düşük ise EGTC-7702 (103cm); en fazla yan dal sayısına Orkan-Ag-8301 (3.7 adet), en az (1.6 adet) ise EGTC-6702, Oase ve EGTC-8702 çeşitleri sahip olmuştur. En yüksek bitkide harnup sayısına ES-Hydromel (155.8 adet), en düşük ise EGTC-8702 (98.1 adet) çeşidi; en yüksek harnupta tane sayısına EGTC-6702 (22.3 adet) çeşidi, en düşük ise Licord (18.4 adet)çeşidi sahip olmuştur. Bin tohum ağırlığı yönünden ise en yüksek değere Elvis çeşidi (6.7 gr), en düşük ise Oase çeşidi (2.8 gr) sahip olmuş, yağ oranı yönünden ise en yüksek değere Gladyator (% 40.7), Licosmos (% 39.8), EGTC-7702 (% 39.7), Elvis (% 39.5), EGTC-9702 (% 39.3), Jura (% 39.2) ve EGTC-9152 (% 39) çeşitleri sahip olmuştur. EGTC-7702 ve EGTC-7152 çeşitleri tohum ve yağ verimi yönünden ilk sıralarda yer almıştır. Kıştan en fazla Orkan-Ag-8301, en az ise EGTC-7152 çeşitleri zarar görmüştür.Çalışma sonucunda tohum ve yağ verimi bakımından EGTC-7702 (565 kg/da ve 224 kg/da) ve EGTC-7152 (558 kg/da ve 214 kg/da) çeşitlerinin Kahramanmaraş koşullarında en yüksek değere sahip oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine seed and oil yield, and yield components of some Canola varieties under Kahramanmaraş ecological conditions. Study was arranged in randomized complete block design with four replications. In the study, plant height, branch number per plant, pod number per plant, seed number per pod, thousand seed weight, cracked pod number, seed yield and oil yield, oil ratio and the ratio of damaged plants from winter were investigated. In this study, It was determined that there were differences among the cultivars for the investigated characters. EGTC-6702 (121.7 cm) and EGTC-8702 (121.4cm) cultivars gave the highest plant height, while EGTC7702 (103 cm) gave the lowest. Okran-Ag-8301 (3.7 number) variety gave the highest branch number per plant, while EGTC-6702 (1.6 number) gave the lowest. ES-hydromel (155.8 nuber) variety the highest pod nember per plant, while EGTC-8702 (98.1 number) gave the lowest. EGTC-6702 (22.3 number) variety gave the highest seed number per pod, while Licord (18.4 number) gave the lowest. Elvis (6.7 g) variety gave the highest thousand seed weight, while Oase (2.8 g) gave the lowest. Gladyator (% 40.7) variety gave the highest oil ratio, while Okran-Ag-8301 (% 35) gave the lowest. Okran-Ag-8301 variety gave the highest the ratio of damaged plants from winter, while EGTC-7152 gave the lowest.In this research, it was determinated that EGTC-7702 and EGTC-7152 cultivars gave the highest seed and oil yield under Kahramanmaraş ecological conditions among the cultivars.