Adana-Yumurtalık bölgesinde sanayi yapıları için Kızıldere formasyonunda patlatma-kazı işlemleri
Digging and blasting at Kizildere formations for industrial constractions at Adana-Yumurtalik
- Tez No: 270525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yumurtalık, AYAS, Kızıldere, PPV, Regresyon, Yumurtalık, AYAS, Kızıldere, PPV, Regressions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Bu çalışma Adana-Yumurtalık bölgesinde, AYAS?Termik Santral inşaatı, temel kazıları ve zemin ıslahları kapsamında yapılmıştır. Mevcut bölgedeki litolojik birimlerin mühendislik özelliklerinin ve çevresel faktörlerin etkisinden dolayı bölgede kazı çalışmaları, makine kazısı ve delme-patlatma işlemi yapılmıştır. Çalışma sahası civarında bulunan İsken Termik Santrali'nin titreşimden etkilenmemesi için hassas bir çalışma yapılmıştır.Kontrollü patlatma yönteminde PPV(Peak Partikül Hızı) ve SD (Ölçekli Mesafe) değerleri uygulanmıştır. Bu yöntemlerin uygulanmasında benzer litolojik özelliklerine göre regresyon analizleriyle bağıntılar elde edilmiştir. Bu bağıntılarla başlatılan kontrollü patlatmalar mevcut Kızıldere formasyonuna ait yeni sismik verilerle desteklenerek çalışma 74 gün süren 1396 adet kontrollü patlatma sonucunda bu bölge için regresyon analizlerine dayalı yeni PPV bağıntıları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted through the foundation excavation and ground breeding of the AYAS Thermal Reactor construction at Adana-Yumurtalik region. Because of the lithological units, engineering properties and surrounding factors, excavation has been performed as machine excavation and drill-and-blast method. The process has taken with high intense to avoid Isken Thermal Reactor from vibrations.PPV (Peak Particle Velocity) and SD (Scaled Distance) values were applied to the controlled blasting. The equations derived from regression analysis comparing to similar lithological properties. They were supported by new seismic data belonging to Kizildere Formation and overall regression analysis of 1396 controlled blasting through 74 days gave new PPV relations.