Çukurova bölgesinde mısır yetiştiriciliğinde bazı ilaç uygulama yöntemlerinin etkinliklerinin saptanması
Determination of efficiency of some pesticides application methods on maize crop in Cukurova region
- Tez No: 270628
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır bitkisi ilaçlama yöntemleri, kalıntı, kaplama, ikinci ürün mısır, biyolojik etkinlik, Maize sprayer methods, deposition, coverage, second crop maize, biological efficiency
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İkinci ürün mısır bitkisinde üründe büyük kayıplar oluşturan iki ana zararlı (Sesemia nanogrioides Lefebvre, Ostrinia nubalis Hübner) bulunmaktadır. Araştırmada bu ana zararlılarla mücadelede düşük sürüklenme, yüksek kaplama ve ilaç penatrasyonu sağlayan memeler ile yardımcı hava akımlı uygulamaların kullanılması amaçlanmıştır. Bu amaçla, püskürtme çubuğu 3.5 m'ye kadar yükselebilir yardımcı hava akımlı bir prototip pülverizatör imal edilmiştir. Çalışma kapsamında, üretilen prototip pülverizatör ile; (1) Yerli yapım konik hüzmeli memelerle püskürtme, (2) Yerli yapım meme ve yaprak altı memeli püskürtme çubuklu uygulama, (3) Turbo damlacık üreten memelerle uygulama, (4) İkiz hüzmeli memelerle uygulama, (5) Yardımcı hava akımlı yerli yapım konik hüzmeli memeli uygulama, (6) Yardımcı hava akımlı TX Conejet memeli uygulama olmak üzere 6 farklı uygulama yöntemi, 2 farklı uygulama hacminde (150-300 l/ha) denemeye alınmıştır. Denemeler 2008 ve 2009 yıllarında bitki gelişiminin iki ayrı döneminde (bitki boyu 50-60 cm ve >175 cm) iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada bir iz maddesi uygulaması ikinci aşamada ise, Lambda Cyhalotrin etken maddeli insektisit uygulaması yapılmıştır. Araştırma kapsamında, iz maddesi uygulaması ile kalıntı ve kaplama ve ilaç kayıpları, insektisit uygulaması ile yöntemlerle sağlanan biyolojik etkinlik değerleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, en yüksek kalıntı ve kaplama ve biyolojik etkinlik değerleri, 300 l/ha uygulama hacmi ile yardımcı hava akımlı yerli yapım konik hüzmeli memeli uygulamadan sağlanmıştır. En düşük ilaç kayıpları ise, birinci dönemde İkiz hüzmeli ve ikinci dönemde ise Turbo damlacık üreten memelerle sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the maize plants which are grown as second crop, there are two main pests, Sesamia nonagrioides Lefebvre (Lepidoptera: Noctuidae), Ostrinia nubilalis Hübner (Lepidoptera: Crambidae) that need to be controlled. In this study, 6 spraying methods as (1) standard boom equipped with domestic cone nozzles, (2) domestic cone nozzles and tail booms, (3) air induction nozzles, (4) twinjet nozzles, (5) air assisted spraying domestic with cone nozzles and (6) air assisted spraying with TX cone jet nozzles, at two application rates (150 and 300 l/ha) were used. Field trials were carried out in year 2008 and 2009 and two stages (plant height 50 to 60 and >175 cm) plan plants. All methods were evaluated by measuring deposition and coverage on maize plant and ground deposition for endo-drif potential of methods. A tracer (BSF) was sprayed to evaluate the efficiency of methods on plants target and to evaluate biological efficiency at methods a real active with was sprayed. According to the results, the highest deposits, coverage and biological efficiency were achieved with air assisted spraying domestic with cone nozzles at 300 l/ha application volume. The lowest ground deposition was evaluated by twinjet nozzles in stage I and by air induction nozzles by air induction nozzles in stage II.