Senaryo tabanlı öğrenme yönteminin genetik konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisi
The effects of cased-based learning approach on the elimination of misconceptions about the subject of genetic
  1. Tez No: 270678
  2. Yazar: YASEMİN KOCADAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LALE CERRAH ÖZSEVGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Senaryo Tabanlı Öğrenme Yöntemi, Kavram Yanılgısı, Kalıtım, DNA ve Genetik Kod, Fen ve Teknoloji Eğitimi, Case-based Learning Method, Misconception, Heredity, DNA and Genetic Code, Science and Technology Education
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Genetik eğitiminin artan önemine rağmen yapılan çalışmalar, öğretilmesi ve öğrenilmesi en zor konulardan biri olduğunu ortaya koymaktadır. Bu zor ve soyut konunun, öğrencileri araştırmaya yönelten aktiviteler kullanılmadan öğretilmesi, anlamlı öğrenme gerekleşmesini güçleştirebileceği gibi kavram yanılgıları oluşturma riskini de artıracaktır. Öğrencilerin oluşturdukları yanılgılar ise ilköğretim kademesinde giderilmediğinde yükseköğretime kadar taşınabilmektedir. Farklı öğretim seviyelerindeki öğrencilerin öğrenme problemlerinin ve kavram yanılgılarının bulunduğu genetik konusunda, mevcut sorunların giderilmesi için çağdaş öğretim yöntemlerinin kullanılması ve yeni öğretim materyallerinin geliştirilmesi ön plana çıkmaktadır.Bu çalışmada, senaryo tabanlı öğretim materyalinin ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin kalıtım, DNA ve genetik kod konularındaki kavram yanılgılarını ve bilgi eksikliklerini gidermesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır.Çalışmanın örneklemini, Şebinkarahisar İstiklal İlköğretim Okulu 8. Sınıfta öğrenim gören 40 öğrenci oluşturmaktadır. Özel Durum Yönteminin kullanıldığı çalışma 2008-2009 eğitim-öğretim yılında yürütülmüştür. Çalışma verilerini toplamak amacıyla, Genetik Bilgi Testi (GB) ve mülakat metodu kullanılmıştır. GB Testi ön ve son test olarak iki kez uygulanmıştır. Veri toplama araçlarından elde edilen bulgular, senaryo tabanlı öğrenme yönteminin, ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin kalıtım, DNA ve genetik kod konularındaki bilgi eksikliklerinin ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerindeki etkisinin yorumlanması amacıyla kullanılmıştır.GB Testinin uygulamalarından elde edilen bulgular, senaryo tabanlı öğrenme yönteminin ilköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin, bilgi eksikliklerinin ve kavram yanılgılarının giderilmesi üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte mülakat bulguları öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine karşı tutumlarının ve bireysel gelişimlerinin olumlu yönde geliştiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The Effects of Case-Based Learning Approach on The Elimination of Mısconceptions About the Subject of GeneticStudies put forward that genetic education is one of the most difficult issues to be taught and learn ,despite its growing importance . Teaching this difficult and abstract topic without using the research- oriented activities for students makes the meaningful learning hard and also increases the risk of misconceptions.Misconceptions created by students can go on till higher education level if they aren?t eliminated at primary level. The use of modern teaching methods to overcome existing problems and developing new teaching materials are stand out about the genetics issue that has misconceptions and learning problems of students at different educational levels.In this study the effects of case?based teaching materials on primary 8th grade students about the correction impacts of DNA, heredity and genetic code misconceptions and knowledge deficiency were investigated. The study was conducted with 40 students in Şebinkarahisar İstiklal Primary School in 2008-2009 academic year.To collect the research data, Genetic Knowledge Test and interview method were used. Genetic Knowledge Test was applied two times as pre and post. Findings derived from data collection tools,were used to interprate the primary 8th grade students? misconception impacts and knowledge deficiency about heritability,DNA, and genetic code.Results obtained by the Genetic Knowledge test application have shown that case-based learning method is effective on overcoming the misconception and knowledge deficiency of primary 8th grade students. Moreover, interview findings have revealed that students attitudes towards science and technology courses and their personal developments are improved.