İzmir'deki beş yıldızlı otel işletmelerinde kariyer yönetimi uygulamaları ve ekonomik krizin otel çalışanlarının kariyer planlarına etkisi
Crisis management applications in five star tourism management in izmir and career management effects on tourism management staff in the period of economic crisis
- Tez No: 270744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU GÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kriz, Ekonomik Kriz, Konaklama İşletmelerinde Kriz, Kariyer, Kariyer Yönetimi, Kariyer Planlaması, Crisis, Economic Crisis, Crisis in Tourism Management, Career, Career Management, Career Planning
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
Ülkelerin refah düzeyini hızlı bir biçimde düşürdükleri ve yaşam standartlarını kötüleştirdikleri bilinen krizler, bir çok sektörü etkilemektedir. Turizm, olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında gelmektedir. Turizmde kriz kavramı içsel ve dışsal nedenlerle gün geçtikçe büyümektedir. Ekonomik şartlar, konaklama işletmelerini yoğun bir rekabet ortamına sokarak, krizlerle karşı karşıya getirmektedir.Gelişmekte olan dünyada kariyer kavramı sıkça kullanılan bir kavram haline gelmiştir. Kariyer, kişinin yaşam boyunca edindiği işine ilişkin deneyim ve faaliyerletle ilgili olarak algıladığı tutum ve davranışlar dizi olmaktadır. Bu tutum ve davranışların geliştirilmesi için bir çok uygulamaya başvurulmaktadır. Bu uygulamaların başında gelen kariyer yönetimi günümüzde büyük önem taşımaktadır. Kariyer yönetimi bireylerin kariyerlerinin planlanmasında gerek birey gerekse örgüt ihtiyaçlarını karşılayan örgütsel işlemler olarak belirtilmektedir. Kariyer yönetimin yanı sıra kariyer planlaması, bireylerin kariyer hedeflerini belirlemelerini, bu hedeflere ulaşmalarını sağlayacak gelişimsel faaliyetleri düzenleme süreci olarak ifade edilmektedir.Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, genel olarak kriz kavramı, kriz türleri ve turizmde ekonomik kriz ele alınmaktadır. İkinci bölümde ise; kariyer kavramı, kariyer yönetimi ve kariyer planlama konuları ele alınmaktadır. Son bölümde ise; İzmir'de şehir merkezinde faaliyet gösteren beş yıldızlı dört adet konaklama işletmelerindeki çalışanlarla kariyer yönetimi uygulamaları ve ekonomik krizin otel çalışanlarının kariyer planlarına etkisi üzerine yapılan araştırma sonuçlarına yer verilmektedir.
Özet (Çeviri)
Crises that are known as they have declined countries' welfare and living standards quickly, are affecting many sectors. One of the most affected sectors is“Tourism”. Crisis concept in tourism is growing gradually because of internal and external causes. Economic conditions made accommodation business have their places in an intense competition, making them face with crises.In our developing world, career concept has become more popular. Career is a series of perceivable attitudes and behaviours about one's activities and experiences gained from his/her work during his/her lifespan. There are many appliacations for the development of these attitudes and behaviours. One of these applications named“Career Management”has great importance today. Career management is defined as organizational processes that meet both organizational and individual needs encountered when planning careers of individuals. Besides, career planning is expressed as progression in which individuals set their goals and revise their developmental activities that they should follow in order to reach these goals.This study consists of three parts. In first chapter, whole concept of crisis, crisis types and economic crisis in tourism are examined. In second chapter, career concept, career management and career planning are stated. As for third chapter, career management practices with the employees of four five star accommodation business operating in Izmir city center and the results of the effects of economic crisis on the career plans of hotel staff are mentioned.