Ergenlerin duasına psikolojik yaklaşım (Edirne/Keşan örneği)
A psychological approach to praying of adolescence (a case study in Edirne/Keşan)
- Tez No: 270815
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KUŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dua, Ergen, Ergen psikolojisi, Din, Praying, Adolescence Psychology, Adolescence, Religion
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu araştırma bir saha çalışması olarak ele alınmış, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı ilköğretim ve orta öğretim okullarında öğrenim gören ergenlerin dua anlayışı anket uygulaması ile; cinsiyet, sınıf düzeyi, devam edilen okul, ailenin aylık geliri, annenin dindarlığı, anne babanın sağ olması, dramatik yaşanmışlık ve yaşanmış hastalık değişkenlerine göre incelenmiştir.Elde edilen verilere göre öğrencilerin duası bu değişkenlere bağlı olarak istatistiki olarak anlamlı bir farklılık göstermemiş, genel olarak öğrencilerin duası İslami öğretilere paralel bir eğilim içerisinde olduğu görülmüştür.Ancak, öğrenciler çoğunlukla dua etme eyleminde bulunmakta, duayı ihtiyaç olarak görüp, dua ettiklerinde maddi manevi faydasının olduğuna inanmaktadırlar. Dua ederken sadece kendilerini değil ailelerini ve bütün insanlığı düşündüklerini ilgili seçeneklere katılarak belirtmişlerdir. Duayı sadece çaresiz oldukları zamanlarda değil içlerinden geldiği ve dinsel önem taşıyan zamanlarda da düzenli olarak gerçekleştirdiklerini göstermişlerdir. Duayı maddi faydasından çok manevi güç olarak görmektedirler. Öğrenciler içinde bulundukları gelişim dönemi özelliği itibariyle de soyut bir kavram olan duanın manevi gücünü kavrayabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research is a field study on prayign of adolescence in elementary and high school students in Kesan. Adolescents prayign were examined from the indipendents variables of gender, class, school, family income, religiousness of mother, parents alive or dead, post travmatic stress and illness.According to data it was seen that students's praying were not differentiated importantly in variables. It was seen that the content of praying of students consisted in line with Islamic education.However, the data shows that students mostly need to pray and believe in spiritual and material benefits of praying. When they pray they think also their parents and all humanity. Students pray not only when they in need and helpless, they also pray in other times. Students believe that praying is a spirutual power rather than material benefit. Because of their cognitive abilitiy adolescent could comprehend power of the praying as an abstract concept.