Felsefî ve teolojik açıdan mucize
Miracle in philosophical and theological aspect
- Tez No: 270830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Müdahale, tasarruf, tabiat kanunu, dini tecrübe, vahiy, Intervention, providence, laws of nature, religious experience, revelation
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Mucize problemi din felsefesinin önemli problemlerinden biridir. Teolog ve filozoflar bu problemi birçok açıdan değerlendirmişlerdir. Mucize genel olarak Tanrı'nın belli hakikatleri bildirmek için âlemde bulunan kanunlara sıra dışı ve olağanüstü bir müdahalesi olarak anlaşılmaktadır. Bu çalışmada mucizeler felsefî ve teolojik açıdan değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Felsefî değerlendirmenin yapıldığı bölümde mucizelerin tabiat kanunları ile olan ilişkisi ve mucizelerin tarihi bir olay olarak nasıl değerlendirilebileceğini tartışılmaktadır. Teolojik değerlendirmenin yapıldığı bölümde ise mucizeyle vahiy, ahlâk ve dinî tecrübe kavramlarının ilişkisi ortaya konulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of miracle is one of the important problems of philosophy of religion. Theologians and philosophers evaluated this problem in several aspects. Miracle generally has been understood as God?s unusual and extraordinary intervention in natural laws to enounce certain thruths. In this study, we endevoure to assess miracles from both philosophical and theological respects. In the section which philosophical assesment is done, we examine miracles in connection with laws of nature and how miracles can be evaluated as historical events. In the section which philosophical assesment is done, we try to examine miracles in connection with revelation, ethics and religious experience.