Hastanelerde maliyetleme ve özel bir hastanede uygulama
Costing of services and business applications in a hospital
- Tez No: 270843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ESMERAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, İşletme, Hospitals, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüp Bebek, Hastane, Maliyet Muhasebesi, IVF, Hospital, Cost Accouting
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Küreselleşmenin sonucunda ticari hayatta meydana gelen değişmelerden sağlık sektörü de etkilenmiştir. Kıt kaynaklanın en etkin ve verimli şekilde kullanılması ticari işletmeler için olduğu kadar sağlık işletmeleri için de önem kazanmıştır. Yöneticilerin, kaynaklarını en doğru şekilde kullanabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgilerin başında işletmenin maliyetleri ile ilgili bilgiler gelmektedir. Bu çalışmada öncelikle hastane ve maliyet muhasebesi unsurları incelenmiş akabinde örnek uygulama yapılmıştır. Çalışmada Kayseri'de X hastanede Tüp bebek bölümü için maliyet muhasebesi yöntemleri kullanılarak hesaplamalar yapılmıştır. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır.Hastane ve genel bilgiler adını taşıyan birinci bölümde; hastane işletmelerinin tanımı özellikleri, hizmetlerin sınıflandırılması ve hastane sistemi hakkında genel bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde maliyet muhasebesi maliyet, gider, harcama ve maliyet gideri kavramları adını taşımakla birlikte; bu bölümde muhasebe bilgi sistemi ile ilgili temel tanım ve yöntemler sunulmuştur.Uygulama başlığını sahip olan üçüncü bölüm; hastane tüp bebek bölümün maliyetleşmesini içermektedir.
Özet (Çeviri)
The health sector has been affected by the changes in business environment because of globalization. Effective and efficient use of scare sources has became important for not-for-profit health organizations as well. Costs are the key information managers need in order to achieve organizational goals. In this thesis primary the hospitals and the cost accounting elements examined and than practical application completed.This thesis contents the cost accounting practices for the X hospital in Kayseri city . This thesis has three main chapters.The first chapter heading is hospital and the general knowledges. This chapter includes definitions for the hospitals, specifications, categorizations, to spsrate in to groups and the general knowledges.The second chapter heading is costs, expenses, costs and expenses of the concepts of cost. This chapter includes the accounting knowledges system concerning the main definitions and the methods.The third part of the title application for the hospital costs of IVF healing includes section.