Algılanan örgütsel adaletin performansa etkisi: ruhsal sağlığın rolü; sağlık çalışanları ile bir araştırma
The effects of percieved organizational justice on performance: the role of mental health; a study on health workers
  1. Tez No: 270845
  2. Yazar: SONİLA HOXHA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Adalet, Örgütsel Adalet Algılaması, Ruhsal Sağlık, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Percieved Justice, Organizational Justice Perception, Mental Health, Task Performance, Contextual Performance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Çalışmanın temel amacı; Erciyes Üniversitesi Hastanelerinde çalışan sağlık personelinin örgütsel adalet algılarının, görev ve bağlamsal performansları üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve sağlık çalışanlarının algıladığı adalet ile performans arasındaki ilişkide ruhsal sağlığın aracılık rolünü tespit etmektir.Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde örgütsel adaletin tanımı, boyutları, ilişkide olduğu kavramlar ve bu konu ile ilgili yapılmış çalışmalar ele alınmıştır. İkinci bölümde organizasyonlarda performans kavramı, türleri ve performansı etkileyen unsurlar incelenmiştir. Üçüncü bölümde ruhsal sağlık ile ilgili teorik çerçeve ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise çalışmanın araştırma kısmına yer verilmiştir.Veriler Erciyes Üniversitesi hastanelerinde görev yapan 377 sağlık personelinden toplanmış ve bir model üzerine geliştirilen hipotezler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Algılanan adaletin alt boyutlarının (dağıtım, işlem, etkileşim adaleti) görev performansı üzerinde pozitif etkileri olduğu bulunmuştur. Algılanan adaletin alt boyutlarının bağlamsal performans üzerinde ise negatif etkileri bulunmuştur. Ruhsal sağlığın dağıtım adaleti ile görev performansı arasındaki ilişkide tam aracılık, diğer ?algılanan adalet ? görev ve bağlamsal performans? ilişkisinde ise kısmi aracılığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to put forth the effects of organizational justice perceptions on task and contextual performance on health staff working in Erciyes University Hospitals, and to determine the mediating role of mental health on the relationship between percieved justice and performance on health workers.The study consists of four section. The definition of organizational justice, dimensions, relationships, terms, and studies conducted on this subject are discussed in the first section. Organizational performance term, types and the factors that effect performance are examined in the second section. In the third section, was examined theoretical framework related to mental health. The fourth section includes the research and analyses.Data were collected from 377 medical personnel who work in Erciyes University Hospital and assessed through hypothesis on the developed model. The analyses results show that perceived justice dimensions (distribution, procedural, interactional justice) has a positive effect on task performance. In the other hand sub-dimensions of perceived justice was found to have a negative effect on contextual performance. According to this research results mental health has a full mediation effect on the relationship between distribution justice and task performance and a partial mediating effect on the relationship betwen the other perceived justice dimensions and task-contextual performance.