Yeme tutum ve davranışları ile anne-babaya bağlanma ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkiler
The relationship between eating attitudes and behaviours, attachment to parents and perfectionism
- Tez No: 270879
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ODACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anormal yeme tutum ve davranışları, yeme bozuklukları, bağlanma, mükemmeliyetçilik, Abnormal eating attitudes and behaviours, eating disorders, attachment, perfectionism
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma yeme tutum ve davranışları ile anne-babaya bağlanma biçimleri ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkileri incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada yeme tutum ve davranışları cinsiyet ve ailenin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenleri açısından da incelenmiştir.Araştırma grubunu Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesi'nin çeşitli programlarında öğrenimlerini sürdüren ve tesadüfi yöntemle seçilen 573 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada Yeme Tutum Testi, Anne-Baba İlgi Ölçeği, Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Tekniği, çoklu regresyon analizi, bağımsız t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır.Yapılan analizler sonucunda yeme tutum ve davranış bozuklukları ile anne-babaya bağlanma biçimlerinden ilgili bağlanma tarzı arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, korkulu/aşırı korumacı bağlanma tarzı arasında bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Araştırmadan yeme tutum ve davranış bozuklukları ile mükemmeliyetçiliğin alt boyutlarından düzen ve kişisel standartlar dışındaki diğer alt boyutları (hatalara aşırı ilgi, davranışlardan şüphe, aile beklentileri, ailesel eleştiri) arasında pozitif yönde ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca; anne-babaya bağlanma biçimleri ve mükemmeliyetçiliğin alt boyutları yeme tutum ve davranışlarının birer yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırma sonuçları yeme tutum ve davranışlarının cinsiyete göre farklılaştığını, bununla birlikte ailenin sosyo-ekonomik düzeyine göre farklılaşmadığını ortaya koymuştur.Sonuçlar, literatür ışığında tartışılmış ve ortaya çıkan sonuçlara dayanarak öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the relationship between eating attitudes and behaviours, attachment styles to parents and perfectionism.This study also examines differences in eating disorders in terms of gender and sociaeconomic status of parents.The sample of the study consists of 573 stundents from different programmes of Fatih Faculty of Education, Karadeniz Technical University. A demogrophic data form, Eating Attitude Test, Scale for Views about Parents Scale and Multi Dimensional Perfectionism Scale were used to collect the data.The results showed that there is a negative and significat relationship between abnormal eating attitudes and behaviours and caring attachment style. Another result of the study showed that there is a positive relationship between abnormal eating attitudes and behaviours order and personal standarts of perfectionism. The results of study also indicated that attachment styles and subdimensions of perfectionism were found to be significant predictors of eating attitudes and behaviours. This study also indicated that there is a significant difference in eating attitudes in terms of gender and also found that eating attitudes and behaviours do not differ regarding socioeconomic status.This results were discussed in the light of revelant literature and some new recommendations were given for further studies.