A quasi-experimental study on the effects of cooperative learning activities in reading classes
Okuma derslerinde işbirlikli öğrenme etkinliklerinin etkileri üzerine yarı deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 270880
  2. Yazar: IŞIL DİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M.NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli öğrenme, özsaygı, okuma, Cooperative learning, self-esteem, reading
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı, işbirlikli öğrenme aktivitelerinin öğrencilerin yabancı dil olarak İngilizce derslerindeki başarısına ve öğrencilerin işbirlikli öğrenmeye yönelik tutumlarına olan etkisini araştırmaktır. Cinsiyet açısından tutumlardaki ve başarıdaki olası farklılıklar da araştırılmıştır. Bunun yanında, işbirlikli öğrenmenin öğrencilerin özgüveni üzerindeki etkisi de araştırılmıştır. Çalışma, bir deney ve bir kontrol grubu ile uygulanmıştır. Çalışmaya toplam 51 öğrenci katılmıştır. Uygulama yapılmadan önce, her iki gruba da bir ön-test uygulanmıştır. Deney grubu, dört işbirlikli öğrenme aktivitesi kullanılarak öğretilmiştir. Kontrol grubu, geleneksel yöntemle öğretilmiştir. Dört haftalık sürecin sonunda, her iki gruba bir son-test uygulanmıştır. Dört haftalık uygulama sonrasında deney grubuna bir anket uygulanmıştır. Ayrıca amaçlı seçilen 6 öğrenci ile yarı-yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Her iki grubun ön-test ve son-test puanları t-testi ile analiz edilmiştir. Test sonuçlarına göre deney ve kontrol grubu arasında uygulama sonrasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Deney grubu son-testte kontrol grubundan çok daha başarılı olmuştur. Anketlerden edinilen veriler SPSS yazılımı kullanılarak incelenmiştir. Cinsiyet açısından öğrencilerin tutumlarında ve başarısında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Mülakatlardan edinilen veriler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Mülakatlardan ve anketten edinilen veriler öğrencilerin işbirlikli öğrenmeye yönelik olumlu tutum sergilediklerini göstermiştir. Ayrıca öğrenciler işbirlikli öğrenme aktiviteleri ile özgüvenlerinin arttığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of cooperative learning activities on students? achievement in EFL reading classes and students? attitudes towards cooperative learning. Possible differences in attitudes and scores in terms of gender are also investigated. Besides, the effect of cooperative learning on learners? self esteem is investigated. The study was conducted with one control and one experimental group. In total, 51 students participated in the study. Before the implementation of the treatment, a pre-test was given to both groups. The experimental group was instructed using four types of cooperative learning activities. The control group was taught using the traditional method. At the end of the four-week process, a post test was administered to both groups. A questionnaire was administered to the experimental group after the four-week treatment. Semi-structured interviews were also conducted with six purposefully selected students. Pre-test and post-test scores of both groups were analyzed by t-tests. According to the results of these tests, a significant difference after the treatment was found between the control group and the experimental group. The experimental group performed significantly better than the control group at post-test. Questionnaire data was analyzed through the SPSS. Gender was found to have no significant influence on students? attitudes towards cooperative learning and achievement. The interviews were analyzed through qualitative content analysis. Data collected in student interviews and the questionnaire reveal that students have positive attitudes towards cooperative learning. In addition, students reported that their self-esteem increased through cooperative learning activities.