Kamusal mallarda bedavacılık sorunu
Free riding problem in public goods
  1. Tez No: 270886
  2. Yazar: AYTAÇ UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Public Administration, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mallar, Kamusal Hizmetler, Bedavacılık Sorunu, Tercih Açıklatma Mekanizmaları, Public Goods, Public Services, Free Riding Problem, Demand Revealing Mechanisms
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
  12. Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bireylerin kişisel bir takım ihtiyaçları olduğu gibi, birlikte yaşama zorunluluğu nedeniyle meydana gelen toplumun da ihtiyaçları vardır. Toplumsal ihtiyaçların nasıl karşılanacağı sorusu, toplumu oluşturan bireyleri meşgul etmiş ve bu soruya cevap aramaya yönlendirmiştir. Basit olarak toplumun genelinin ihtiyacını karşılamak için sunulan kamusal mal ve hizmetlerin neler olduğu ve nasıl sunulacağı ekonomistler ve politikacılar arasında farklı görüşlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır.Benimsenen devlet sistemiyle de bire bir ilgili olan kamusal mal ve hizmetler konusuna yaklaşım, devlete bakış açısına göre de biçimlenmektedir. Kamusal mal ve hizmetlerin sahip oldukları, ?fiyatlandırılamama? ve ?dışlanamama? özellikleri, kâr güdüsüyle hareket eden özel kesim tarafından üretilmemelerine neden olmakta, dolayısıyla bu tür mal ve hizmetlerin kamu kesimi tarafından üretilmelerini zorunlu hale getirmektedir.Kamusal malların yukarıda belirtilen özelliklerinden dolayı bireyler kamusal malların finansmanına katılmadan bu tür malların faydalarından yararlanabilirler. Bu durumda“bedavacılık sorunu”gündeme gelmektedir. Bireylerin kamusal mallara olan taleplerinin bilinmesi, bu tür malların finansmanına katılımlarının sağlanacağı düşüncesiyle bireylerin tercihlerini açıklatmaya yönelik bir takım mekanizmalar geliştirilmesine yol açmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, bireylerin tercih açıklatma mekanizmaları vasıtasıyla, gönüllü katılım durumlarına göre kamusal malların finansmanına katılma oranında yükselme olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Like the individuals have some personal needs, the society made up of the individuals has also some needs because of the obligation of living together. The matter of how the societal needs be met has been the main concern of the individuals who form the society, and this concern has led them to look for an answer. Basically, what the public goods and services are and how they are to be presented which can be defined as the services to meet the needs of the common society has led to various views to appear among the politicians and the economists.The approach to the public goods and services totally related to the adopted state system is formed according to the viewpoint of the state. Public goods and services have the characteristics of“non-pricibility”and“non-excludability”and so they are not produced by the private sector acting with the motivation of getting profit; instead, this type of goods and services are necessarily produced by public sector.Because of the characteristic of public goods stated above the individuals can benefit from this type of goods without being involved in the financing of public goods. In this situation“free riding problem”appears. Knowing the demands of public goods of the individuals has led to some mechanisms for the individuals' demand revealing providing public goods be included in financing. As a result of studies made, it has been observed that the rate of the individuals' being voluntarily involved in the financing of public goods has increased by means of demand revealing mechanisms.