Tanzimat Dönemi yargı bürokrasisi
Tanzimat Period of judgement bureaucracy
- Tez No: 270887
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Tarih, Law, Public Administration, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Osmanlı, Osmanlı Devleti, Bürokrasi, Yargı, Reform, Laiklik, Tanzimat, Ottoman, Ottoman Empire, Bureaucracy, Judgement, Reform, Secularizm
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada, hem genel anlamda bürokrasinin gelişim tarihi hem de Osmanlı bürokrasisinin ve daha özelde de Tanzimat dönemi Osmanlı yargı bürokrasisinin gelişimi ve günümüz yargı bürokrasisine etkileri süreç içerisinde ortaya konulmaya çalışılmıştır.Türk kamu yönetimi tarihinde Tanzimat döneminden Osmanlı Devleti'nin yıkılışına kadar olan dönem içinde yaşanan siyaset ve bürokrasi çekişmesine bakıldığında, bu çekişmenin sonucunda bürokrasinin zaferle ayrıldığı görülmektedir. Osmanlı bürokrasisini miras olarak devralan Türkiye Cumhuriyeti'nde de bu durum gözlenmektedir.Türkiye'nin devlet anlayışı ve idaresinde modernleşme ve laikleşmenin temeli sayılan Tanzimat dönemi, Türkiye'de sosyal, siyasal, hukuksal, kültürel, ekonomik vb. alanlarda bugün gelinen noktayı anlama ve tahlil etmede kilit bir dönem olarak karşımıza çıkar.Tanzimat'ı Tanzimat yapan, geleneksel Osmanlı Devleti'yle modern Türkiye Cumhuriyeti arasında köprü olmasıdır. Tanzimat döneminde yeni siyasal, sosyal ve hukuksal durumla kendini gösteren ?laiklik? olgusu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de laik yapısının oluşumuna zemin hazırlamıştır.İşte bu çalışmada, kültür tarihimizin hemen her alanında bir dönüm noktası, bir yenilik zamanı ve geniş anlamda bir sosyo-kültürel değişim ve dönüşüm dönemi olarak adlandırılabilecek olan Tanzimat döneminin Osmanlı yargı bürokrasisinde ne gibi bir öneme sahip olduğu ve değişikliklere yol açtığını anlamacı bir yaklaşımla ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is evaluated both development of bureaucracy in general meaning and Ottoman bureaucracy, especially development of Ottoman judgement bureaucracy and its? effects today?s judgement bureaucracy within the process.In Turkish public administration history from Tanzimat Reform Era to collapsing Ottoman State when we evaluate politics and bureaucracy contention, bureaucracy has won the case at the end of contention. This case is observed from Turkish Republic which has taken Ottoman bureaucracy as a heritage.Tanzimat Reform Era which is the base of secularization and modernization in Turkey?s state consideration and administration is seen as a key era of Turkey?s social, political, juridical, cultural, economic etc. fields in understanding and entreating.Tanzimat, with its? manner, is a bridge between traditional Ottoman State and modern Turkish Republic. ?Secularization? fact with its? new politics, social and juridical case in Tanzimat era also lead up to basements of Turkish Republic?s secular concept. It is possible to evaluate Nizamiye (Regular) Courts as a primary example of secular establishments in Tanzimat Era.So in our this study, it is presented the sights of changings and importance of Tanzimat Era at privately juridical bureaucracy and Ottoman bureaucracy which could be named changing era, social-cultural changing era in general meaning, modernization time and milestone of our cultural history in all manners.