Futbolda dönüşlü koşuların anaerobik eşik değeri üzerindeki etkisinin araştırılması
Investigation of effect on anaerobic threshold of runnings with turn at soccer
  1. Tez No: 270940
  2. Yazar: ERDAL ARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik Eşik, Conconi Testi, Dayanıklılık, Kalp Atım Hızı, Laktat, Anaerobic Threshold, Conconi Test, Endurance, Heart Rate, Lactate
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, futbolda dönüşlü koşuların AE değeri üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. MKE Kırıkkalespor U-18 takımından 25 genç erkek futbolcu (yaş: 16.5 ± 0.5 yıl, spor yaşı. 9.3 ± 1.5 yıl, boy: 178.5 ± 6.0 cm., vücut ağırlığı: 66.7 ± 5.5 kg.) 1 hafta ara ile Conconi testi (CT) ve dönüşlü koşulardan oluşan Conconi testine (DCT) girmişlerdir. Her iki test protokolünün başlangıç hızı 10 km./sa. olarak ayarlanmış, her 200 metrede koşu hızı 0.5 km./sa. arttırılmış ve test denek tükenene kadar sürdürülmüştür. Testler sırasında KAH her 100 metrede kaydedilmiştir. Elde edilen KAH cevapları koşu hızı-KAH grafiğine aktarılmıştır. Koşu hızı-KAH grafiğinden KAH sapma noktası Conconi yöntemine göre bulunarak AEKAH olarak, sapma noktasındaki koşu hızı ise AEV olarak tespit edilmiştir. Ayrıca testlerdeki ORTKAH, MAXKAH ve kat edilen mesafe değerleri bulunmuştur. Her iki test değerleri arasında ilişki tespit edilirken (p < 0.05), ORTKAH ve MAXKAH değerleri haricinde CT değerlerinin DCT değerlerinden yüksek olduğu bulunmuştur (p < 0.05). ORTKAH ve MAXKAH değerleri açısından her iki test arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, dönüşlü koşuların AE değerinde farklılık meydana getirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore whether turning running effects anaerobic threshold or not. 25 young male football players who play at MKE Kırıkkalespor U-18 team (age: 16.5 ± 0.5 years, sport age: 9.3 ± 1.5 years, height: 178.5 ± 6.0 cm., body mass: 66.7 ± 5.5 kg.) were participated in Conconi test and modified Conconi test which was composed of turning runnings with one week interval. Both test protocols were started with 10 km./h. and increased 0.5 km./h. at every 200 meters until the players were exhaust. Heart rates were recorded at every 100 meters during tests. Heart rates that were determined in both tests were put to running velocitiy- heart rate graphic. From running velocity-heart rate graphic, heart rate deflection point was determined with Conconi method as anaerobic threshold heart rate. Heart rate deflection point running velocity was determined as anaerobic threshold running velocity. Also heart rate meaning, maximum heart rate and covered distance values of tests were determined. Conconi test values were significantly higher than modified Conconi test values (p < 0.05) except for heart rate meaning and maximum heart rate values while a significant correlation was determined between Conconi test and modified Conconi test (p < 0.05). In heart rate meaning and maximum heart rate values, a significant difference was not determined between Conconi test and modified Conconi test. Findings of this investigation demonstrated that turning runnings generated difference over anaerobic threshold.