Ortalama yükseltme sınavına giren 9.sınıf öğrencilerinin okul motivasyonunu etkileyen faktörler (Beykoz örneği)
The factors affecting the school motivation of ninth graders who take the average increase exam
- Tez No: 271227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F.ŞULE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortalama Yükseltme, Motivasyon, Güdü, Ergen, Ergenlik dönemi, Motivation, adolescent, motive, average increase, puperty
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırma; Ortalama Yükseltme Sınavı'na giren 9'uncu sınıf öğrencilerini motive eden faktörleri ve bu faktörlerin etki derecelerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.Amaç doğrultusunda hazırlanan anket İstanbul İli Beykoz ilçesinde tesadüfi olarak belirlenen 240 ortalama yükseltme sınavına giren 9'uncu sınıf öğrencisine uygulanmış ve 230 kullanılabilir anket formu elde edilmiştir.Anketler ile elde edilen bilgilerin çözümlenmesi SPSS 15 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Anketin güvenilirliğinin doğrulanmasında Alfa Katsayısından (Coranbach Alfa, örneklem grubunun demografik özelliklerine göre dağılımının belirlenmesinde frekans ve yüzde tanımlayıcı istatistiklerinden, öğrencilerinin motivasyon düzeylerinin belirlenmesinde aritmetik ortalama ve standart sapma istatistiklerinden ve öğrencilerin motivasyon düzeyleri ile etkileyen faktörler arasındaki ilişkinin belirlenmesinde t-testinden faydalanılmıştır.Araştırma sonucunda; ortalama yükseltme sınavına giren 9. sınıf öğrencilerinin motivasyonları orta düzeyde olduğu, motivasyon düzeylerini etkileyen faktörlerin ise ailelerinin izlediği tutum ve gelir düzeyleri olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir ifade ile demokratik tutum izleyen gelir düzeyi yüksek ailelerin çocukların daha yüksek okul motivasyonuna sahip oldukları ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research indicates that the motivation of ninth graders who took the average increase exam is average ,and the factors affecting their motivation level are their families' attitude and income level.In other words,the children who have families with democratic attitude and high level of income have got higher level of motivation towards the school.