İlköğretimde psikolojik danışma ve rehberlik hizmetlerinin uyum sağlamaya etkisi
The contrubition of the psychological counseling and guidance activities to the integration in primary education
- Tez No: 271248
- Danışmanlar: DR. ZÜLFİKAR ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Ergenlik, İlköğretim, Uyum, Uyum Problemleri, Davranış Bozuklukları, Psychological Counseling and Guidance, Adolescence, Primary Education, Integration, Integration Problems, Behavioral Disorders
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasında; İstanbul ili Güngören ilçesinde bulunan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin yaşadıkları uyum problemleri incelenmiş ve uyum sağlamada Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerinin iyileştirici etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın evrenini İstanbul ili Güngören ilçesinde 2008 -2009 eğitim öğretim yılında ilköğretim 6.sınıfta okumakta olan 2500 öğrenci oluşturmaktadır.Araştırmada örneklem oluşturması için 6 farklı ilköğretim okulundan, her okuldan 50 öğrenci olmak şartıyla toplam 300 öğrenci alınmıştır. Araştırmada kaynak tarama, görüşme ve anket yöntemleri uygulanmıştır.Araştırma dört bölümden oluşmakta olup birinci bölümde genel olarak psikolojik danışma ve rehberlik, ikinci bölümde ilköğretimde rehberlik hizmetleri, üçüncü bölümde ise uyum sağlama ve uyum problemleri hakkında bilgi verilmiştir. Araştırmanın dördüncü bölümünde ise uygulanan anketteki sorular yorumlanmıştır. Anket iki bölümden oluşmakta olup birinci bölümde öğrencilere kişisel bilgileri tespit etmeye yönelik 12 soru, ikinci bölümde okuldaki psikolojik danışman ve rehberlik hizmetlerini kapsayan 30 soru sorulmuştur.Araştırmanın bulgularına göre ilköğretim öğrencileri okullarındaki psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri ile uzman danışmanın çalışmalarını, yaşadıkları uyum problemlerinin aşılmasında olumlu etkiye sahip buldukları belirlenmiştir. Ankete katılan öğrencilerin rehberlik hizmetlerine karşı olumsuz düşünceleri olduğunu yansıtan bulguya rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, Integration Problems which primary school students present in Güngören in İstanbul confront are examined and curative effect of Psychological Counseling and Guidance Services is tried to determine.The universe of the thesis study constitutes totally 2500 students who are student in the 6th grade in Güngören in İstanbul between 2008 - 2009 education-academic year.For the sample of the thesis 300 students were choosen from 6 different primary schools; 50 students from each school. In the thesis study ; source-scan, interview, and survey are applied as methods.This research consists of 4 parts: in the first part, information about Psychological Counseling and Guidance, in the second part guidance services in the elementary school, in the third part integration and integration problems are given.In the fourth part of the research,the questions of survey that is applied are interpreted.The survey consists of 2 parts: in the first part, 12 questions about personel informations are asked, in the second part 30 questions about psychological consultant and guidance services at school are asked to the students.According to the findings of research, it is determined that primary school students find psychological counseling and guidance and school consultant?s activities as having positive effect on integration problems they confront .Any finding which reflects students?negative opinion about guidance activities has not seen in the survey.