Characters as victims of slavery: A black feminist analysis of Beloved by Toni Morrison
Karakterlerin köleliğin mağduru olarak:Toni Morrison'un Beloved kitabının siyah feminist incelemesi
  1. Tez No: 271254
  2. Yazar: SELMA KAHVECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE DİDEM USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Slavery, Black Feminism, Sufferings, Selfhood, Hope
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tez'in amacı Toni Morrison'ın Beloved adlı eserini Afrikan Amerikalıların travmalaşmış tarihinin geçmişini ayrıntılarıyla incelemek ve ayrıca ırk, tarihi ve topluluğun kavramlarıni, cinsiyet ayırımı yapmama düşüncesini oluşturmak amacıyla yazılmıştır. Beloved Beyaz hegomenyanın; karşı konulmaz tarihi, politik, ekonomik, fiziksel ve psikolojik baskının Siyah topluluğu kişiliksizleştirmelerini hatırlatmaktadır. Unutulmuş tarihi ve ırkçı hatıralar kızın annesiyle yeniden bir araya gelme ve barış arzusuyla düzeltilmiştir. Bu tez köleliğin kişiliksizleştirme sürecini takip ederek farklı katmanlarda hangi şekillerde- hem tarihi ve gerçek, hemde sembolik olarak- varlılığını sürdürdüğünü göstermek amacındadır. Bu tahlil, bir teori olarak Beyaz egemenliğindeki Batı edebiyat geleneğinden sistematik ve amaçlı olarak dışlanmış siyah kadın kimliğini ve siyah kadın temsiline dair yapılan ırkçı ve seksist çıkarımları yapıbozuma uğratmayı amaç edinen Siyah Feminist edebiyat eleştirisi çerçevesinde yapılmıştır.Anahtar kelimler: Kölelik, Siyah Feminist Edebiyat Eleştirisi, Eziyetler, Kişilik, Umut
Özet (Çeviri)
This dissertation examines Toni Morrison?s novel Beloved to reconstruct the traumatized history of the African-American people, and to constitute the notions of race, history, and community without sexual difference. Beloved commemorates the struggle for selfhood that has been taken from them by the White hegemony; the overwhelming historical, political, economical, physical and psychological force. Lost historical and racial memories are recovered through the daughter?s desire for reunion and reconciliation with the mother. This dissertation presents how slavery works on different levels- not only historical and factual but also symbolic- while it follows the same pattern in its processes of dehumanization. It presents a Black Feminist evaluation as a theory that aims to deconstruct the racist and sexist implications against the Black female voice that is omitted and negated in the dominantly White Western Literature.