Eğitim yöneticisinin karar verme sürecini etkileyen faktörler ve eğitim kurumlarında bir uygulama
Factors affecting the decision-making process of training managerand an application for educational institutions
  1. Tez No: 271256
  2. Yazar: SEDAT ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Karar Verme, Karar Verme Süreci, EğitimYönetimi, Management, Decision-Making, Decision Making Process, EducationManagement
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Girdisi öğrenci olan bir örgütsel sistemin, çıktısının başarılı, iyi bir eğitim almış ve yeteneğine uygun mesleğe yöneltilmiş bir öğrenci olmasında karar verme sürecinin önemi elbette büyük olacaktır. Yönetim karardır. Alınan kararlara bağlı olarak örgüt şekillenir. Kararlara göre amaçlar planlanır ve hedefe doğru gidilir. Bu anlamda karar verici konumunda olan eğitim yöneticisinin sağlıklı, etkin, doğru ve hızlı kararlar alması için karar sürecinde etkilendiği faktörleri ve karar verme sürecinin özelliklerini çok iyi bilmesi gereklidir. Karar verme sürecinin yönetimin kalbi olarak görülmesinde elbette etki alanının çokluğu ve örgütsel amaçlara ulaşmadaki etkisinin olması dikkat çekmektedir. Karar verme sürecini, aşamalarına uygun olarak uygulayan bir eğitim yöneticisinin karşısına engeller de çıkacaktır. Bu araştırma, yöneticileri bu süreçte rahatsız eden ve onların vereceği ve uygulayacağı kararlarının iyiliğine etki eden faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Doğru kararı vermek demek, örgüte ve çalışana doğru yolu tayin etmek demektir. Tayin edilen doğru yol, kurumsal başarı ve kaliteli ürün demek olacaktır.Araştırma sonucunda, okul yöneticilerinin karar verme sürecinin alt faktörlerindeki (yöneticinin psikolojik özellikleri, karar verme becerisi, kurum içi faktörler ve kurum dışı faktörler) özelliklerin karar verme süreci ile birebir ilişkisine bakıldığında, yöneticinin psikolojik özellikleri ile yöneticinin karar verme beceri yeterliliğine sahip olmasının arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ancak kurum içi faktörler ile kurum dışı faktörlerin arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Bu da eğitim yöneticilerinin karar verme sürecinde etkilendikleri en büyük faktörün, kendi kişisel ve psikolojik özelikleri ile karar verme becerilerine sahiplik dereceleri ile ilgili olduğudur.
Özet (Çeviri)
Decision-making process, for training managers has a great importance. Entry as a student of organizational systems, the output was successful, received a good education and skills a student has been directed to the appropriate professional to be important in the decision-making process is of course great. Management is decision. Organization is saped depending on taken decisions. Targets will be planned according to the decisions and move towards objectives. In this sense, the training manager who is in decision making position to take healthy, effective, accurate and fast decisions has to know the factors for the decision process and features of decision-making process. Decision-making process is seen as the heart of management of course the domain and organizational purposes abundance that draws attention to the impact on access. A training manager who try to implement the decision making process according to appropriate stage of it will face some obstacles. This research was made to determine the factors which affect managers? decision quality and success of decision implementation process . The right to decide that the organization and employees are designated to correct path. Determination of the correct way, will mean business success and quality products.According to research result, when we look at one to one relation between the features of sub-factors of decision making process of school administrative (the manager's psychological characteristics, decision-making skills, internal factors and institutions outside factors)and decision making process, there is a meaningful relationship between manager's psychological characteristics and manager's decision-making skills competence. However, there is no meaningful relation between inside and outside factors of the Agency. In the process of decision-making training managers are affected by their decision-making skills with personal and psychological characteristics related to the ownership level is.