Neo-liberal çağda futbolun yaşadığı yapısal dönüşüm
Structured conversion of football in neo-liberal era
- Tez No: 271330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. BİLAL ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Spor, Public Relations, Advertising, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, neo-liberalizm, oyun, dönüşüm, tüketim aracı, Football, neo-liberalism, game, change, consume tool
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Neo-liberal çağda futbolun yaşadığı yapısal dönüşüm.Bu çalışma futbolun ve onun aktörlerinin değişimini irdelemek için hazırlandı. Özellikle 1980 sonrasında tüm dünyanın yaşadığı değişim ve bunun futbol üzerindeki etkileri araştırıldı. Niteliksel tarihsel tasarım yöntemine göre hazırlanan bu çalışmada, futbolun ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi, bir endüstri haline gelişi kronolojik olarak sunuldu. Liberalizm ve neo-liberalizm kavramları irdelendi. Futbolun neo-liberal çağda reklam aracına dönüşürken onun ekonomik değerinin artması ve bu süreçte aktörlerinin nasıl bir değişim yaşadıkları ele alındı. Çalışmanın temel varsayımı neo-liberal dünya düzeninin futbolu etkilediği ve onu kendi amaçlarına uygun şekilde dönüştürdüğüdür. Tezin sonunda varsayımın haklılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Structured conversion of football in neo-liberal era.This study was prepared to research change of football and its actors. Particularly it was studied change of entire the world after 1980?s and its implications for football. In the study which was prepared as a historical qualitative research, appearance ,historical process and industrialization of football is provided chronological. Consepts of liberalism and neoliberalism was researched. Also while football is been advertisement tool in neoliberal era for this reason increase of its economic value and how its actors became different was analyzed. Main assumption of the study is that neoliberal world order influenced and changed the football, according to its own purpose. At the end of the study it was seen that main assumption turn out to be right.