Kumuk Türkçesinde fiil
The verbs in Kumuk Turkish
  1. Tez No: 271337
  2. Yazar: SEMA BAŞAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE YAZICI ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: fiiller, çekim, Kumuk Türkçesi, fiillerin yapıları, işlev, verbs, conjugation, Kumuk Turkish, structures verbs, function
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tezde Kumuk Türkçesinde fiiller, sıfat-fiil, zarf fiil ekleri ve bunların fonksiyonları incelenmiştir.Kumuk Türkçesindeki fiiller Kumukça- Rusça Sözlükten taranmıştır. Sözlükte toplam 2095 basit ve türemiş yapıda fiilin olduğu tespit edilmiş, bunlar değerlendirilerek tezde kullanılmıştır.Tezin yapı ve çekim bölümlerinde ekler hakkında bilgi verilerek eklerle ilgili değerlendirme, o ekle türemiş olan fiil örnekleriyle desteklenmiştir. Çekim bölümünde ayrıca örnek fiil çekimleri yapılmıştır.Fiil çekimi incelenirken Türkiye Türkçesindeki bir kipi Kumuk Türkçesinde karşılayan birden fazla şekil olduğu görülmüştür. Bu çekimlerden bazıları Kumuk Türkçesi gramerlerinde bulunurken (çoktan geçmiş zaman) bazıları incelenen metinlerde görülmemiştir. Çekimlerin bazıları düzenli değildir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, verbs, adjective verbs, adverbs, verb affixes in Kumuk Turkish and their were examined.The verbs in Kumuk Turkısh are searched from Kumuk-Russian dictionary. Totally 2095 verbs are found in the dictionary, they have been evaluated and as result of this evaluation examples from the original ones are used in the thesis.In the structure and conjugation chapter of the thesis. In the structure and conjugation chapter of the thesis, information about affixes is given, then evaluation of the affixes is supported with examples of the verbs that derived with these affixes. In the conjugation chapter of the thesis, there is an examples of verb conjugation.As we examinethe verb conjugation, we saw that there are several froms in Kumuk Turkish that are equivalent to moods in Turkish. Some of these conjugations appear in Kumuk Turkish grammer (past tense) but they did not appear in the texts that were examined for this thesis. Some of these conjugations are not regular.