Türk basınında Hatay Devleti'nin kurulması meselesi
The problem of establishing of the state Hatay in Turkish media
  1. Tez No: 271361
  2. Yazar: PINAR CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF TURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sancak, Hatay, Fransa, Türkiye, Milletler Cemiyeti, Sancak, Hatay, France, Turkey, The League of Nations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Mondros Mütarekesinin imzalanmasından sonra Fransızlar tarafından işgal edilen Sancak (Hatay) bölgesinde işgale karşı direniş hareketleri başlamıştır. Ancak 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Anlaşması ile şartlar gereği Sancak (Hatay) Fransız ?Mandat? sistemine bırakılmıştır. Bölgeyle olan irtibat ise hiçbir zaman kesilmemiş, şartların olgunlaşması beklenmiştir. Nitekim Suriye'ye Fransa tarafından bağımsızlık verileceği haberinden sonra Sancak (Hatay) için de bağımsızlık mücadelesi başlamıştır. Türkiye'nin uyguladığı kararlı politika ile Hatay Cumhuriyeti Devleti adıyla bağımsız bir devlet kurulmuştur. Bu çalışmada da Hatay Bağımsız Devletinin kurulmasında nasıl bir yol izlendiği, hangi aşamalardan geçildiği ve Hatay Cumhuriyeti Devleti'ne nasıl ulaşıldığı, dönemin gazeteleri de dikkate alınarak anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After signing of the Mondoros Armistice, the resistance movement against the French occupation began in Hatay. However, Sancak(Hatay) had been left to the French ?Mandate System? with the conditions required, in accordance with the Ankara Agreement, signed in 20 October 1921. The communication with the area was never cut and the conditions were expected to be mature. Indeed, Sancak (Hatay) struggle for independence began after the news about Syria's independence from France will be given. Turkey's application with the stable politics of the Republic of Hatay State was founded with the name of an independent state. In this study, how the way in the establishment of the independent Hatay State was tracked, which stages were in the process and how The Empire and The Republic of Hatay was constituted, with taking into consideration the newspapers of the period are tried to explain.