Digital kameraların kalibrasyonuna yönelik bir matlab yaklaşımı
An approach of matlab about calibration of digital cameras
- Tez No: 271527
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHADIR ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Kalibrasyon, Bulanık Mantık, ANFIS (Adaptif-Ağ Tabanlı Bulanık Mantık Çıkarım Sistemi), dijital kamera, Matlab 7.0, Calibration, Fuzzy Logic, ANFIS (Adaptif Network Fuzzy Logic Inference System), Digital Camera, Matlab 7.0
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Dijital kameralar görüntülerin metrik kalitesini etkileyen bir takım sistematik hatalardan etkilenmektedir. Görüntüleri metrik anlamda kullanılabilir hale getirmek için, söz konusu sistematik hataların belirlenmesi, modellenmesi ve düzeltilmesi gerekmektedir.Bu tez çalışmasının amacı, dijital kameraların kalibre edilmesi çalışmasında Bulanık Mantık yaklaşımının kullanılabirliğini araştırmaktır. Bu amaçla, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Fotogrametri Laboratuvarı'nda, üzerinde 145 nokta bulunan test alanı hazırlanmış ve bu test alanının Nikon Coolpix-E8700 dijital kamerası ile 5 açıdan objektifin maksimum (71.2 mm) ve minimum (8.9 mm) odak uzaklığı durumlarında resimleri çekilmiştir. Elde edilen 10 resim için giriş ve çıkış verileri belirlenerek, Matlab 7.0 programında uzaysal geriden kestirme (space resection) yaklaşımı ANFIS fonksiyonları kullanılarak oluşturulmuş ve sonuçlar irdelenmiştir.Çalışma sonucunda, elde edilen verilerin analizi ile uzaysal geriden kestirme yapısına bağlı olarak ANFIS yapısında modellenecek bir demet dengelemesi çalışmasında en uygun (en küçük karesel ortalama hatalı) ya da en kullanılabilir anfis fonksiyonlarının ?trimf, gbellmf ve gaussmf ? olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The digital cameras have been effected from systematical errors which decreased metric quality of image. In order to make the cameras useful meaning of metric that is required of determining, modeling and adjusting of systematic errors.The aim of this study was to explore for availability of fuzzy logic on calibration of digital cameras. Therefore, 145 pointed planar test field has been prepared in the laboratory for Department of Geodesy and Photogrammetry at The Gebze Institute of Technology. The test field has been imaged from 5 point of view with digital camera Nikon Coolpix-E8700 within maximum (71.2 mm) and minimum (8.9 mm) focal length. The input-output data has been determined from obtained 10 photographs for Fuzzy Logic process. This data has been used and formed for the space resection process also. ANFIS functions have been used for Fuzzy process at Matlab 7.0 and the results of these two distinc method have been compared.Finally, the most convenient (least squares average error) or the most useful ANFIS ?trimf, gbellmf ve gaussmf ? functions are determined for space resection method in the bundle adjustment process.