Kronik süpüratif otitis medialı hastalarda kolesteatomun görüntülenmesinde ekoplanar difüzyon ağırlıklı magnetik rezonansın yeri
The value of echoplanar diffusion weighted magnetic resonance imaging in the diagnosis of cholesteatoma in chronic suppurative otitis media patients
  1. Tez No: 271605
  2. Yazar: ALİ EVLİCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE KIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Otitis Media, Kolesteatom, Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonans, Chronic Otitis Media, Cholesteatoma, Diffusion Weighted Magnetic Resonance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Kolesteatomlu kronik otit şüphesiyle operasyona giden hastalarda, preoperatif kolesteatomun görüntülenmesinde Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonansın değerini araştırdık.Materyal ve Metod: Nisan 2009 ile Eylül 2010 tarihleri arasında primer kazanılmış kolesteatomlu kronik otitis media şüphesiyle opere edilen toplam 58 hasta çalışmaya dahil edildi. . Hastaların 34'ü erkek, 24'ü bayandı. Yaş aralığı 9 ile 67 arasında olup, ortalama yaş 22'ydi. Bütün hastalardan patolojik tanı için doku örneği alındı. Bütün hastalara preoperatif 2 ile 14 gün arasında Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonans ile birlikte T2 ağırlıklı konvansiyonel magnetik rezonans çekildi. Bütün Magnetik Rezonans görüntüleri baş-boyun radyolojisinde deneyimli tek bir radyolog tarafından değerlendirildi. T2 ağırlıklı görüntülerde lezyonun lokalizasyonun tariflendiği yerde, Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonansda aynı lokalizasyonda beyin dokusu ile karşılaştırıldığında yüksek yoğunluklu sinyal tutulumu varsa radyolojik olarak kolesteatom diye değerlendirildi. Operasyon bulguları ve patoloji sonuçları ile Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonans bulguları karşılaştırıldı.Bulgular: Operasyonda hastaların 37'sinde kolesteatom saptandı. Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonansda hastaların 50'sine doğru tanı konuldu. Bunların 31'i doğru pozitif, 19'u doğru negatif tanıydı. Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonansda yanlış negatif tanı konulan 6 hastanın 2'sinde kuru içi boş retraksiyon cepleri vardı. 3 hastada kolesteatom boyutu 5mm'den küçüktü. 1 hastada yanlış negatiflik kafa tabanındaki hava-kemik artefaktına bağlandı. Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonansda 2 hastaya yanlış pozitif tanı konuldu. Yanlış pozitiflik 1 hastada hareket artefaktına bağlandı. Diğer hastada ise operasyonda yaygın timpanoskleroz vardı. Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonansın sensivitesi, spesifitesi, pozitif prediktif ve negatif prediktif değeri sırasıyla %83, %90, %93 ve%76 bulundu.Sonuç: Ekoplanar Difüzyon Ağırlıklı Magnetik Rezonans özellikle 5mm'nin üzerindeki kolesteatomların görüntülenmesinde yüksek sensitivite ve spesifitesiyle, değerli bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this prospective study was to determine the role of echoplanar diffusion weighted magnetic resonance imaging on the detection of primary acquired cholesteatoma patients who underwent middle ear surgery.Materials and Methods: Fifty eight patients(34 male and 24 female) who underwent middle ear surgery in between April 2009 and September 2010 due to suspected primary acquired cholesteatoma were included in to the study. Ages of these patients ranged in 9 to 67 years, with a mean age of 22 years. Tissue segments were taken from all of the patients for histopathological diagnosis. echoplanar diffusion weighted magnetic resonance and T2 weighted conventional magnetic resonance imaging were performed in between 2 and 14 days before the operation. A radiologist with long-standing experience in head and neck imaging prospectively evaluated all the magnetic resonance images without knowing the cilinical data. The criteria for the diagnosis of cholesteatoma on magnetic resonance imaging were an area of markedly hyperintense signal compared with that of brain tissue on diffusion-weighted magnetic resonance imaging and a soft-tissue mass seen on the conventional magnetic resonance sequencesResults: Cholesteatoma was determined in 37 of the patients during the operation. Fifty of the patients were assigned the correct diagnosis on the basis of diffusion weighted magnetic resonance imaging: true positive findings for cholesteatoma were recorded in 31 and true negative findings in 19 patients. In 6 patients, echoplanar diffusion weighted magnetic resonance imaging failed in diagnosing surgically verified cholesteatoma. The cause of the false negative diagnosis was the dry autoevacuated retraction pockets in 2 patient, the air-bone susceptibility artefacts at the skull base in 1 patient and minimal cholesteatoma which greatest diameter was less than 5 mm in 3 patient. False positive findings were recorded in 2 patients on echoplanar diffusion weighted magnetic resonance imaging. The false positive diagnosis were connected the motion artefacts in 1 patient and extensive tympanosclerosis in 1 patient. The sensitivity, specificity, positive and negative predictive values of echoplanar diffusion weighted magnetic resonance were 83%, 90%, 93% and 76%, respectively.Conclusion: Echoplanar diffusion weighted magnetic resonance is a valuable imaging method for imaging of the cholesteatoma especially which is greater than 5 mm.