Yaşlılık çağı depresyonu ve hafif bilişsel bozukluğu olan hastalarda öznel bellek yakınmaları ile nesnel bellek bozuklukları arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of correlations between subjective memory complaints and objective memory deficits in the elderly whom diagnosed with old age depression and mild cognitive disorder
  1. Tez No: 271646
  2. Yazar: BERKER DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: öznel bellek yakınmaları, depresyon, hafif bilişsel bozukluk, Subjective memory complaints, depression, mild cognitive impairment
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yaşlılık Çağı Depresyonu ve Hafif Bilişsel Bozukluğu Olan Yaşlılarda Öznel Bellek Yakınmaları ve Nesnel bellek Bozuklukları Arasındaki İlişkinin AraştırılmasıAmaç: Bu çalışmada, HBB, MDB hastalarından ve sağlıklı yaşlılardan oluşan klinik bir örneklemde ÖBY'nın standardize bir araç kullanılarak değerlendirilmesi, özelliklerinin ortaya konulması, nesnel bellek kusurlarıyla ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.Yöntem: Bu çalışmaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Geriatrik Psikiyatri Birimi'ne ayaktan başvuruda bulunan 60 yaş ve üzerindeki 29 MDB, 30 HBBhastası ve Ankara'daki çeşitli huzurevlerinden seçilmiş 30 sağlıklı kontrol alınmıştır.HBB tanısı için Petersen- Mayo tanı kriterleri, MDB için DSM-IV-TR tanı kriterleri kullanılmıştır. Tüm katılımcılara, ADAS-cog, ÖBYA, SMMT, SÇT ve YDÖ uygulanmıştır.Bulgular: MDB ve HBB hastalarında, sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak daha fazla ÖBY saptanmıştır. MDB hastalarında nesnel bilişsel kusur saptanmamıştır. MDB hastalarında ÖBY'nin sık, buna karşın nesnel bellek kusurlarının kontrollere benzer olduğu bulunmuştur.ÖBYA için kesim noktası 5.5 olarak alındığında, %70 duyarlılık ve %70 özgüllük ile, kesim noktası 4.5 olarak alındığında %83.3 duyarlılık ve %63.3 özgüllükle HBB hastalarını sağlıklı kontrollerden ayırdedebildiği saptanmıştır. Test içtutarlılığı 0.829 bulunmuştur.Depresif belirtilerin, özellikle HBB grubunda ÖBYA puanları üzerinde anlamlı etkisi olduğu, ancak ADAS-cog puanları üzerinde anlamlı etkisi olmadığı tespit edilmiştir.Sonuç: ÖBYA, ÖBY'nı ölçmede geçerli bir araçtır. Yaşlı hastalarda, ÖBY mutlaka önemsenmeli ve ÖBYA gibi uygun ölçüm araçlarıyla değerlendirilmelidir. Daha geniş örneklemli, longitudinal prospektif kohort çalışmalarına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Investigation Of Correlations Between Subjective Memory Complaints and Objective Memory Deficits In The Elderly Whom Diagnosed With Old Age Depression And Mild Cognitive DisorderObjective: In this study, in the clinical sample of MCI, MDD and healthy controls we aimed to examine, defining features and assosiciation of objective cognitive deficits of the SMC (Subjective memory complaints) by using standardised scale.Method: To this study, 29 MCI (Mild cognitive impairment) and 30 MDD (Major depressive disorder) outpatients who were following in the Ankara University School of Medicine Psychiatry Clinic, Geriatric Psychiatry Unit and 30 healthy controls whom selected from several nursing homes in Ankara recruited. MCI is diagnosed according to the Petersen-Mayo diagnostic criteria and MDD is diagnosed according to the DSM-IV-TR criteria. Also, all participants fulfilled scales of ADAS-cog, SMCQ (Subjective memory complaints questionnaire), MMSE (Mini mental state examination), CDT (Clock drawing test) and GDS (Geriatric depression scale).Results: According to the healthy control group in both of the MDD and MCI groups significantly more SMC detected. No objective cognitive deficit detected in the group of MDD. In the patients whom diagnosed with MDD, SMC?s are reported very high; on the other hand objective cognitive deficits are similiar between groups.If SMCQ cut-off is taken as 5.5, MCI group of patients are discriminated from healthy controls with 70 % sensitivity and 70 % specifity; if cut-off is taken as 4.5, MCI group of patients are discriminated from healthy controls with 83.3 % sensitivity and 63.3 %. Internal consistency of SMCQ is 0.829.Depressive symptoms especially in the MCI group had significant impact on SMCQ scores, but there was no significant impact on ADAS-cog scores determined.Conclusion: SMCQ is a valid scale in measuring the SMC?s. In elderly patients, SMC should be taken seriously and examine with valid scale as SMCQ. Large sample, longitudinal, prospective,cohort studies are necessary.