Çocuklarda intraabdominal hipertansiyon ve abdominal kompartman sendromu insidansı ve prognoza etkileri
Incidence and prognosis of intraabdominal hypertension and abdominal compartment syndrome in children
- Tez No: 271714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: İntraabdominal hipertansiyon, abdominal kompartman sendromu, çocuk, intravezikal basınç ölçümü, intragastrik basınç ölçümü, Intraabdominal hypertension, abdominal compartment syndrome, children, intravesical pressure measurement, intragastric pressure measurement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezde çocuk yoğun bakım hastalarında intraabdominal hipertansiyon (İAH) insidansının ve riskli grupların belirlenmesi, erken müdahele ile abdominal kompartman sendromu (AKS) gelişiminin önlenmesini ve AKS gelişen hastaların zamanında tedavi edilmesini sağlamak amaçlanmıştır.Hastalara dolaylı yöntemler içinde güncel standart yöntem olarak kabul edilen intravezikal basınç ölçüm tekniği uygulanmıştır.Riskli hastalık grupları belirlenmiştir. NEK, ileus, travma, karın ön duvarı defektleri, diafragma hernisi ve septik şokta aşırı sıvı resüssitasyonu yapılan hastalar İAH/ AKS gelişimi açısından riskli hastalık gruplarıdır.İAH/ AKS gelişen hastalarda uygulanan dekompresif işlemlerin etkinliği ortaya konmuştur.Çalışmamızın başındaki hipotezimiz olan, düzenli ve sık İAB monitörizasyonu sonrası zamanında yapılan dekompresif işlemler ile mortalite oranı diğer çalışmalara göre belirgin düşürülmüştür.NEK'lilerde operatif tedavi gereksiniminde yüksek İAB değerlerinin belirleyici olup olamayacağı araştırılmıştır.Çocuk yoğun bakım hastalarında intragastrik basınç (İGB) ile intravezikal basınç ölçüm sonuçları arasındaki korelasyon araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we aim to determine the incidence and risk groups of IAH, so we can prevent the progress to ACS and treat ACS appropriateley by early intervention.Intravesical pressure measurement technique which is gold standard at indirect intraabdominal pressure measurement teschniques is applied to patients in intensive care units.Necrotising enterocolitis, ileus, trauma, abdominal wall defects, diaphragmatic hernia, and excessive fluid resussitation at septic shock are risk groups for IAH/ ACS.We define the efficacy of decompressive tratment modalities in IAH/ ACS.The mortality rate for ACS is decreased by regular and often IAP measurement monitorization.We search the determining role of IAP measuremet in NEC patients to determine operation decision.We study to compare intragastric and intravesical pressure measurement techniques at pediatric intensive care units.