Erzurum ilindeki astımlı hastalarda atopi ve sinüzit sıklığının araştırılması
  1. Tez No: 271734
  2. Yazar: RAVZA BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAYNAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astım, atopi, prick cilt testi, sinüzit, Asthma, atopy, prick skin test, sinusitis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Astım, hava yollarının kronik inflamatuar bir hastalığıdır. Astım oluşumundagenetik ve çevresel faktörlerin birlikte rol oynadıkları bilinmesine rağmen etyopatogenezihenüz tam açıklığa kavuşmamıştır. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs HastalıklarıAnabilim dalımızda 2001 yılında Mirici ve arkadaşları tarafından Astımlı Olgularda Atopi ileÜst Solunum Yolu Patolojileri sıklığını araştıran bir çalışma yapılmıştır. O tarihten itibarengünümüze kadar bölgemizde konu ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.Biz de bu çalışmamızda, Erzurum ilinde yaşayan astımlı hastalarda atopi ve sinüzitsıklığını ve geçmiş yıllara göre bir değişiklik olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Materyal-Metod: Çalışmamız Mayıs 2009-Ocak 2010 tarihleri arasında ErzurumAtatürk Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne başvuran 100 astımlı hastada prospektifolarak yapıldı. Astım cinsiyet, yaş, sinüzit ve atopi ile değerlendirildi. Hastalara solunumfonksiyon testi ve 22 alerjenle cilt prick testi yapıldı. Posteroanterior akciğer grafisi çekildi,total IgE ve kan eozinofil seviyesi ölçüldü. Hastalar, sinüzit açısından Water's grafi ve/veyaparanazal sinüs BT ile Kulak Burun Boğaz Kliniği tarafından değerlendirildi.Atopik astım, astım hikâyesi ve pozitif cilt testi birlikteliği olarak tanımlandı.Bulgular: Olguların 82'si (%82) kadın, 18'i (%18) erkek olup yaş ortalaması39,8±11,5 yıl idi. 45 hastada (%45) cilt testi pozitifliği tespit edildi. Polenler en sık (%26)duyarlılık saptanan alerjenler olup, sırası ile ev tozu akarları, hayvan tüyü ve epiteli vemantarlara (%23, %9, %8) karşı duyarlılık izlendi. Duyarlı olunan alerjen sayısı arttıkça astımşiddetinde artma izlendi (p=0,005). Atopik olguların astım şiddetinde artış gözlendi ancak buistatiksel olarak anlamlı değildi (p=0,798). Astımlıların %43'ünde eozinofili, %23'ünde totalIgE pozitifliği tespit edildi. Eozinofilisi olan astımlılarda atopi daha sık izlenmekle beraberistatiksel olarak anlamlı değildi (p=0,340). Total IgE değerinde pozitifleşmeyle atopi görülmesıklığında (p=0,003) ve astım şiddetinde artış izlendi (p=0,049). Astımlıların %43'ünde,atopik astımlıların ise %60'ında sinüzit tespit edildi (p=0,002).Sonuç: Atopi ve sinüzit astımlı hastalarda sıktır. Prick cilt testi ile yapılandeğerlendirme sonunda sinüziti olan ve olmayan astımlı hastalarda Erzurum'da en sıkpolenlere, ikinci sıklıkta ev tozu akarlarına, üçüncü sıklıkta da hayvan tüyü ve epiteline karşıduyarlılık tespit edildi. Atopik astımlılarda, astımın kontrolü için polenler ve ev tozlarına karşıgerekli koruyucu önlemler alınmalı ve astımlı hastalarda sinüzit birlikteliği sıkrastlandığından hastalar sinüzit açısından da değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Asthma is a chronic inflammatory disease of the airways. Eventhoughgenetic and environmental factors are known to play a significant role in the development ofasthma, etiopathogenesis is not very well-documented yet. In 2001, Mirici et al. performed astudy aiming at frequency related to atopy and pathology of upper respiratory tract disease inasthmatic cases at the department of Chest Diseases, Faculty of Medicine, Ataturk University,Erzurum. Since then, another study has not been conducted.In our study, we aimed to investigate the frequency related to atopy and sinusitis inasthmatic patients in Erzurum and to find out if any changes by years have occurred or not.Material-Method: The study was prospectively conducted in 100 patients withasthma who applied to the Chest Disease Clinic, Ataturk University, Erzurum during theperiod between May 2009 and January 2010. Asthma was evaluated in gender, age, sinusitisand atopy. Pulmonary function test and skin prick test to identify 22 allergens were applied tothe patients. Posteroanterior chest x-ray was taken. Total IgE and blood eosinophil level weremeasured. The patients were considered in terms of sinusitis by means of Water?s graphyand/or paranasal sinus CT at Otorhinolaryngology Clinic.Atopic asthma is desciribed as a combination of asthma and positive skin test.Results: Eigtytwo percent of the cases were women and 18% of the cases were men.The mean age was 39.8±11.50 years. Fortyfive percent of the cases were diagnosed as skintest-positive. It was reported that pollens were allergens with highest sensitivity (26%) andsensitivity to house dust mite, feather and epithelium and fungus were determined asrespectively 23%, 9%, 8%. It was found out that severity of asthma increased in parallel to theincreasing number of allergens (p=0.005). The severity of asthma in atopic cases wasincreasing but it was not significant statistically (p=0.798). Eosinophilia was identified in43% of asthmatic cases and total IgE positiveness was determined in 23% of cases. Atopywas more found out in asthmatic cases with eosinophilia, which was not statisticallysignificant (p=0.340). An increase occurred in frequency of atopy (p=0.003) and severity ofasthma (p=0.0049) in parallel to total IgE positiveness. Sinusitis was diagnosed in 43% ofasthmatic patients and 60% of cases with atopic asthma (p=0.002).Conclusion: Atopy and sinusitis are common in asthmatic patients. According to thefindings obtained from evaluation by prick skin test, it was found out that in asthmatic caseswith or without sinusitis in Erzurum, pollens were primarily allergens and second mostcommon allergens were house dust mites and feather and epithelium were third commonallergens. Patients with atopic asthma must take necessary preventions against pollens andhouse dost mites in order to control asthma disease and remember the fact that sinusitis iscommon in asthmatic patients.