Epitelyal over kanserlerinde lenf nodu metastazının öngörüsünde preoperatif serum ca-125'in önemi
- Tez No: 271750
- Danışmanlar: DR. AHMET GÜLKILIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Onkoloji, Obstetrics and Gynecology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Serum CA-125 level, lymph node metastasis, epithelial ovarian cancer
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
AmaçJinekolojik kansere bağlı mortalitenin önde gelen nedenlerinden epitelyal over kanseri nedeniyle opere edilmiş olgularda, pelvik veya paraaortik lenf nodu metastazını öngörmede preoperatif serum CA-125 düzeyinin rolünü araştırıldı.YöntemOcak 2002 ile Mayıs 2010 tarihleri arasında İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Kliniğinde evreleme laparatomisinden sonra epitelyal over kanseri tanısı koyulan 178 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Lenf nodu metastazının değerlendirilmesi için preoperatif serum CA-125 düzeyinin anlamlılığı ROC (receiver operating characteristic) eğrisi ve odds ratio (OR) ve bunun %95 güvenlik aralığıyla (GA) lojistik regresyon kullanılarak belirlenmiştir. Sağ kalımı etkileyen yaş, menopoz durumu, FIGO evresi, tümör histolojisi, grade, preoperatif CA-125 düzeyi (U/ml) ve görüntülemede lenf nodu metastazı gibi klinik prognostik faktörler log-rank testi ile Kaplan-Meier yöntemi kullanılarak ve risk risk oranı (HR) ile Cox?un orantılı risk analizi kullanılarak incelenmiştir.BulgularPreoperatif serum CA-125 düzeylerinin ROC eğrisindeki lenf nodu metastazını öngören en iyi kesme değeri 123 U/ml, duyarlılığı ve özgüllüğü sırasıyla %78,7 ve %45,04 bulundu. Lojistik regresyon analizinde, FIGO evresi III-IV, menopozda olmak ve görüntüleme çalışmalarında lenf nodu tutulumu lenf nodu metastazını öngörmede önemli faktörler olarak izlendi.SonuçEpitelyal over kanserinde preoperatif CA-125 düzeyleri (123 U/ml kesme değeri için) gizlenmiş lenf nodu metastazını belirlemek için pelvik ve paraaortik lenf nodu pozitifliğini belirleme ve lenfadenektomi uygulanması konusunda yol gösterici olabilir. Ancak; CA-125 düzeylerinin belirlenen kesme değerinin altında olması tek başına bağımsız prognostik faktör olarak kullanılmasının uygun olmayacağını göstermektedir ve lenfadenektomi gerekliliğini ortadan kaldırmamaktadır.Anahtar KelimelerSerum CA-125 düzeyi, lenf nodu metastazı, epitelyal over kanseri
Özet (Çeviri)
ObjectiveThe role of preoperative serum CA-125 levels in predicting pelvic or paraaortic lymph node metastasis in patients operated for one of the leading causes of gynecologic cancer associated mortality, epithelial ovarian cancer, has been investigated.Method178 patients diagnosed with epithelial ovarian carcinoma after staging laparotomy between January 2002 and May 2010 in Istanbul Bakirkoy Obsterics, Gynecology and Children Teaching Hospital enrolled in the study were evaluated retrospectively. The significance of serum CA-125 level in evaluating lymph node metastasis was determined with receiver operating characteristic (ROC) curve and odds ratio (OR) and its 95% confidence interval (CI) using logistic regression. The clinical prognostic factors affecting survival including age, menopause status, FIGO stage, tumor histology, tumor grade, preoperative CA-125 level (U/ml), and lymph node involvement on imaging studies were evaluated using log-rank test and Kaplan-Meier method, and risk was evaluated using hazard ratio (HR) and Cox?s proportional risk analysis.ResultsThe best cut-off value of preoperative serum CA-125 levels predicting lymph node meastasis in ROC curve was 123 U/ml, while its sensitivity and spesifity were 78,7% and 45,04% respectively. FIGO stage III-IV, being menopausal, and lymph node involvement on imaging studies were found significant factors in logistic regression anlysis.ConclusionPreoperative serum CA-125 levels (for cut-off value of 123u/ml) might guide us in predicting occult lymph node metastasis to investigate pelvic and paraaortic lymph node metastasis and performing agressive lymphadenectomy. However, CA-125 levels below predetermined cut-off value is not an independent risk factor by itself and does not eliminate the need for lymphadenectomy.