5 yaş altındaki çocuklarda hastane kaynaklı rotavirus enfeksiyon sıklığı, enfeksiyon gelişimi üzerinde etkili faktörler ve virusun tiplendirilmesi
Frequency of nosocomial rotavirus infections, factors affecting its development in children under five years of age and typing of the virus
  1. Tez No: 271777
  2. Yazar: ŞERİFE MEHTAP KANBUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET DALGIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Gastroenterology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Rotavirus, Hastane kaynaklı gastroenterit, Risk faktörleri, Rotavirus, nasocomial gastroenteritis, risk factors
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çocukluk yaş grubunda hastaneden kazanılan gastroenterit olgularında viruslar ve özelikle rotavirus sık görülmektedir. Hastane kaynaklı gastroenteritler konusunda yapılan çalışmalar çoğunlukla kayıtların taranması biçiminde olup belirli mevsim ve salgın dönemlerini kapsamaktadır. Bu konuda yapılmış prospektif çalışma sayısı oldukça azdır. Bu araştırma, 1-60 ay arası çocuklarda hastane kaynaklı rotavirus gastroenteriti sıklığını, bu enfeksiyonun gelişimi üzerine etkili faktörleri ve bu olgularda rotavirüs serotiplerini belirlenmek amacıyla ileriye dönük bir çalışma olarak planlandı.Çalışmaya, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Oyun Çocuğu ve Süt Çocuğu Servislerinde 15 Nisan 2009-15 Nisan 2010 tarihleri arasında çeşitli nedenlerle yatırılan, 1-60 ay yaş aralığındaki 467 olgu alındı. Bu olgulardan 51'inde hastane kaynaklı gastroenterit gelişti. Hastalardan alınan dışkı örneklerinde öncelikle Grup A rotavirus antijen tayini için ELISA testi, rotavirus antijen pozitif bulunan dışkı örneklerinde ise G ve P tiplendirilmesi için RT-PCR testi yapıldı. Hastane kaynaklı rotavirus enfeksiyonunu etkileyebilecek risk faktörleri değerlendirildi.Araştırmamızda, hastane kaynaklı gastroenteritin insidansı 11/100 hasta, insidans dansitesi 5,6/1000 hasta günü, hastane kaynaklı rotavirus enfeksiyonun insidansı 2,8/100 hasta ve insidans dansitesi 1,42/1000 hasta günü olarak saptandı. Hastaneye bir başka enfeksiyon nedeniyle yatmak ve hiç anne sütü almamışolmak, rotavirus enfeksiyonu gelişimine katkıda bulunan risk faktörleri olarak saptandı. En sık saptanan rotavirus genotipi, G9P[8] (%25) idi.Literatür incelendiğinde ülkemizde hastane kaynaklı rotavirus enfeksiyonu inceleyen çalışmaya ulaşılamadı. Araştırmamızın sonuçlarının, ülkemizde bu konuyu inceleyen ilk çalışma olarak önem taşıdığı düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Viruses and especially rotavirus are commonly encountered in cases of nosocomial gastroenteritis during childhood period. Studies dealing with nosocomial gastroenteritis are mostly based on survey of the records covering particular seasonal and epidemic periods. Number of prospective studies about this topic is very few. This study was designed as a prospective study in children aged 1-60 months in order to define the frequency of nosocomial rotavirus gastroenteritis, factors affecting development of this infection and rotavirus serotypes in these cases.A total of 467 cases aged 1-60 months who had been hospitalised due to various diagnosis at infant and toddler wards of Gazi University Medical Faculty Hospital during 15 April 2009 to 15 April 2010 were included in this study. In 51 of these cases nosocomial gastroenteritis was developed. Stool specimens obtained from the patients were initially investigated by ELISA test to detect Group A rotavirus antigen and then G and P typing was done by RT-PCR test in rotavirus antigen positive specimens. Risk factors that might affect nosocomial rotavirus infections were evaluated.In the present study, incidence and incidence density of nosocomial gastroenteritis was found to be 11/100 patient, 5,6/1000 ill day, respectivelywhereas incidence of nosocomial rotavirus infection and incidence density was shown to be 2,8/100 and 1,42/1000 respectively. Hospitalisation due to another infection and being not breastfed ever were found to be the risk factors contributing development of rotavirus infection. The most common rotavirus genotype was detected as G9P[8] (%25).When the literature was searched for studies dealing with nosocomial rotavirus infections in our country no studies have been found. It has been thought that this study is critically important being the first study investigating this issue.