Ekstrakorporeal dolaşımda tek ve çift rezervuarlı oksijenatör kullanımının enflamatuvar yanıt üzerine etkileri
On the inflammatuary effects of using single and double reservoir oxygenator during extracorporeal cırculatıon on inflammatuary response
  1. Tez No: 271847
  2. Yazar: MEHMET ALPER ÇALIŞAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHADIR DAĞLAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tek rezervuarlı oksijenatör, çift rezervuarlı oksijenatör, kompleman, sitokin, TNF, İl6, İl8, İl10, CRP, CPB, WBC, Single reservoir oxigenator, double reservoir oxigenator, citokin, complement, İl6, İl8, İl10, CRP, CPB, TNF, WBC
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ekstrakorporeal dolaşım modern tıbbın açık kalp cerrahisine olanak sağlayan önemli bir gelişmedir. Ekstrakorporel dolaşımda kan ve kan bileşenleri endotel dışı yüzeylere temas etmektedir. Ekstrakorporeal dolaşım sonrası kardiyak, pulmoner, renal ve serebral fonksiyonlarda önemli patolojik değişiklikler ile beraber koagulopatiler gözlenmektedir. Bunlara ek olarak vücutta ateş, kapiller geçirgenlikte artış, interstisiyel sıvı birikimi ve lökositoz ile seyreden, sistemik değişiklikler oluşmaktadır.Bu çalışma Nisan 2010- Ekim 2010 tarihleri arasında, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İzzet Baysal Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'nda; CPB ile Açık kalp cerrahisi yapılan 24 hasta üzerinde standart priming solüsyonu kullanılan iki çeşit oksijenatörün, sitokinler, kompleman, CRP ve WBC seviyelerindeki değişim üzerine etkisi araştırıldı. Hastalar randomize olarak iki eşit gruba ayrıldı. Çalışma grubu (tek rezervuarlı oksijenatör kullanılan) ve Kontrol grubu (çift rezer vuarlı oksijenatör kullanılan) hastalarından;(1)CPB öncesi heparin verildikten sonra,(2)CPB sonrası 6. saat ,(3)CPB sonrası 24. saatlerderadiyal arter hattından kan örnekleri alındı. Kan örneklerinde TNF alfa, İL6, İL8 ve İL10 ELİSA yöntemiyle, CRP NEFELOMETRİK yöntemle, C3 ve C4 ABBOTT C8000 ve WBC (Hemogram), ABBOTT CELL-DYN 3700 ile çalışıldı.Çalışmaya dahil edilen hasta grupları arasında yaş, cinsiyet, boy, vücut ağırlığı, DM ve HT açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı.C3, C4, CRP, İl6, İl8, İl10, TNF alfa, WBC: Pre, post 6. saat ve post 24. saat değerlerinin her iki tip oksijenator kullanımına göre anlamlı fark bulunmamıştır.Cerrahların tercihi ile oksijenatör seçimi konusuna ilave enflamatuvar sürecin ve tetiklenmenin engellenebilmesinin daha iyi aydınlatılabilmesi için ekstrakorporeal sirkülasyon hatları, rezervuarları, protamin-heparin kompleksi oluşumu ve reperfüzyon hasarı oluşum mekanizmalarının da modifikasyonunu içeren geniş randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Extracorporeal circulation is one of the most important invention of modern medicine which induce open heart surgery possible. In extracorporeal circulation blood and ingredients of blood contact with given solution and artificial surfaces. After extracorporeal circulation, coagulapathies and important pathological changes in cardiac, pulmonary, renal and cerebral functions. Also systemic diferentiations as fever, increased capillary permeability, increased interstitial fluid collection and leucocytosis reported.In this study by using two different oxigenarators, we tried to search their effects on citokins, complement, CRP and WBC levels.We studied on 24 patients who undergoing open heart surgery by CPB at Abant İzzet Baysal University, Faculty of Medicine, Department of Cardiovascular Surgery, between Apr 2010-Oct 2010. Patients divided into two groups; Studied group (single reservoir oxigenarator) and Control group (double reservoir oxigenarator). Blood samples for citokins (TNF alfa, İl6, İl8, İl10) ?(ELISA Study) complement (C3, C4)- (ABBOTT C8000), CRP- (NEFELOMETRİC) and WBC (CBC) ? (ABBOTT CELL- DYN) were obtained from radial arteriel line:(1) after intravenous heparin (3mg/kg) administration before CPB(2) 6 h. after CPB(3) 24 h. after CPBIn our study we didn?t find statistically important difference between single reservoir and double reservoir groups according to age, sex, height,body weight, DM and HT.1-C3, C4, CRP, İl6, İl8, İl10, TNF?, WBC:Pre, Post 6. and 24. h, the results were not include important difference for both reservoir groups.