ECMO'da heparine alternatif direkt trombin inhibitörleri vebivaluridin
Alternative direct thrombin inhibitors to heparin in ECMO andbivaluridine
  1. Tez No: 939780
  2. Yazar: EDANUR UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOCAİLİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: ECMO, Heparin, Bivalirudin, HIT, ECMO, Heparin, Bivalirudin, HIT
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Perfüzyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
ECMO'DA HEPARİNE ALTERNATİF DİREKT TROMBİN İNHİBİTÖRLERİ VE BİVALİRUDİN ECMO, tarihi yaklaşık 50 yıl öncesine dayanan, mekanik yaşam destek sistemidir. ECMO, venovenöz, venoarteryel veya hibrid yöntemlerle yapılabildiği gibi e-CPR amacıyla da uygulanabilmektedir. Ekstrakorporeal dolaşımda yabancı yüzey teması veya kan akışının bozulması sebebiyle pıhtılaşma sistemi aktive olur antikoagülan kullanımı zorunlu hale gelir. Standart uygulamada antikoagülan olarak anfraksiyone heparin kullanılsa da bazı durumlarda kullanılmaması gerekebilmektedir. Bu durumda alternatif antikoagülan ajanlar tercih edilmek zorunda olup en yaygın kullanılan ajan direkt trombin inhibitörleridir. Özellikle daha az komplikasyon riski ve kardiyopulmoner bypass (KBP) operasyonlarında başarılı kullanımı ile bivalirudin bir adım öndedir. Direkt trombin inhibitörlerinin en önemli dezavantajları spesifik antidotlarının bulunmaması ve az deneyime sahip olunmasıdır. Ancak direkt trombin inhibitörlerinin monitörizasyonu için heparin kadar kesinleşmiş yöntemler bulunmamaktadır. Çalışmamız, ECMO sırasında koagülasyon sistemi ve antikoagülan ilaçlar ve direkt trombin inhibitörleri hakkında olup özellikle bivalirudin bazında araştırma yapılmıştır. Çalışma; birincil antikoagülan olarak bivalirudin kullanımı ve ikincil antikoagülan olarak bivalirudin kullanımı şeklinde kategorize edilerek, 28 kaynak incelenmiştir. Elde edilen çalışmalar arasından, ECMO ve bivalirudin kullanılan yetişkin hastaların olduğu, tek merkezli retrospektif veya tek vaka sunumu içerenler seçilmiştir. Çalışmalar, PUBMED ve ScienceDirect üzerinden elde edilmiştir. Bu çalışma ile, direkt trombin inhibitörlerinin heparin kullanılamayan durumlarda alternatif olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz. Etkinliklerinin ve kullanılabilirliklerinin netleşmesi açısından daha fazla veriye ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ECMO is a mechanical life support system that dates back approximately 50 years. ECMO can be performed using veno-venous, veno-arterial, or hybrid methods and can also be used for e-CPR. In extracorporeal circulation, due to foreign surface contact or disruption of blood flow, the coagulation system is activated, making anticoagulant use essential. Standard practice involves using unfractionated heparin as an anticoagulant, but in some cases, its use may not be feasible. In such situations, alternative anticoagulant agent must be selected, with direct thrombin inhibitors being the most commonly used. Bivalirudin, in particular, stands out due to its lower risk of complications and successful use in cardiopulmonary bypass (CPB) procedures. The primary disadvantages of direct thrombin inhibtors are the lack of specific antidotes and limited clinical experience. However, monitoring methods for direct thrombin inhibitors are not as well established as those for heparin. Our study focuses on the coagulation system and anticoagulant drugs used during ECMO, with a specific emphasis on bivalirudin. The study categorizes the data into two groups: the use of bivalirudin as a primary anticoaguant and its use a secondary anticoagulant. A total of 28 sources were reviewed. Among the analyzed studies, those involving ECMO and bivalirudin use in adult patients, single-center retrospective studies, or case reports were selected. The studies were obtained from PUBMED and ScienceDirect databases. With this study, we propose that direct thrombin inhibitors can serve as alternatives when heparin use is not possible. More experience is needed to clarify their efficacy and applicability.