12-14 yaş grubu ergenlerde beden bölgelerinden ve özelliklerinden hoşnut olma durumu ve beden imajının değerlendirilmesi
Being pleased with the body parts and features of adolescents being 12-14 ages of group and assessment of body image
- Tez No: 271969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Adolescents, Body-image, Body Mass Index
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma, ergenlerin beden bölgelerinden ve özelliklerinden hoşnut olma durumu ve beden imajını değerlendirmek amacı ile tanımlayıcı bir çalışma olarak planlandı ve gerçekleştirildi. Araştırma 01 Ekim 2009 ? 31 Mart 2010 tarihleri arasında, Küçükçekmece İlçesine bağlı bir İlköğretim Okulunda yapıldı. Araştırmanın evrenini, 12-14 yaş gurubu öğrenciler oluşturdu. Araştırmanın örneklemini, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında öğrenim gören araştırmaya alınma kriterlerine uygun olan öğrenciler oluşturdu. Örnekleme alınan öğrencilerden 11 kişi katılmak istemediğini bildirdi ve çalışma 900 öğrenci ile tamamlandı. Veriler bilgi formu, Beden İmaj Ölçeği, Beden Bölgelerinden Hoşnut Olma Ölçeği (BBHO) ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 12.0 paket programı kullanıldı. Araştırma verilerinin istatistiksel değerlendirmesinde yüzdelik, t- testi, tek yönlü varyans analizi ve Pearson korelasyon analizi kullanıldı. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yaş ortalaması 13,23±0,81 yıl, % 52,6'sı erkek, % 47,4'ü kızdır. Öğrencilerin çoğunun aile tipleri çekirdek aile, anne ve babaları ortaokul mezunu olarak bulundu. Öğrencilerin %85,4'ünün ailesinin sosyal güvencesi vardır ve %63,6'sı gelir durumunu orta olarak ifade ettiler. Öğrencilerin boylarının ortalaması 156,54±10,22 cm, kilolarının ortalaması 48,34±9,83 kg ve Beden Kitle Indeksi (BKI) 19,62±3,02 kg/m2 olarak bulundu. Öğrencilerin çoğu vücut ağırlıklarını normal olarak ifade ettiler. BKI puan ortalaması 19,62±3,02, BBHO puan ortalaması 16,55±2,52, beden imajı doyumu ortalaması 154,08±23,60 olarak bulundu. Vücut ağırlığını normal olarak gören öğrencilerin bedenlerinden ve beden bölgelerinden hoşnut olduğu, beden imajı doyumunun yüksek olduğu saptandı. Erkeklerin bedeninden, beden görünümünden ve gövdelerinden, kızların yüz bölümünden daha hoşnut olduğu saptandı. Anne ve babaların eğitim durumu ve aile tipine göre BKI, beden imajı doyumunda ve BBHO' nın yüz dışındaki alt ölçeklerinde fark saptanmadı. BBHO puanının anne-baba boşanmış olan öğrencilerde düşük olduğu, farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Genel olarak bedenden hoşnut olma ve beden imajı doyumu gelir durumu iyi olan öğrencilerde yüksek bulundu. Kardeş sayısı ile BKI ve beden imajı doyumu arasında negatif yönde ilişki saptandı.Anahtar Kelime: Beden İmajı, Beden Kitle İndeksi, Ergen
Özet (Çeviri)
This study is planned to evaluate the satisfaction of the adolescents from their body parts and body features and also to evaluate body image of the adolescents. It is a descriptive study. The study is completed between October first 2009- March 31st 2010 in a primary school in Küçükçekmece region. The study population consists of students who are between 12-14 years of age and under education during 2009-2010 school year. 11 students refused to participate in the study leaving 900 total participants. The data is collected through inquiry form, body image scale and body parts satisfaction scale. The data is analyzed with SPSS 12.0; percentages, t-test, one-sided variance analysis and pearson correlation were used in the analysis. The average age of the study population is 13,23±0,81 years; 52,6% were boys and 47,4% were girls. The majority of the families were nuclear families with an education level of secondary school education. 85,4% of the families had social security insurance and 63,6% evaluated their financial status as middle class. The average length of the study population was 156,54±10,22 cm and average weight was 48,34±9,83 kg; giving an average body mass index of 19,62±3,02. The majority of the children evaluated their weights as normal. The average BPSS score was 16,55±2,52 and average body image satisfaction score was 154,08±23,60. The students, who evaluated their weight as normal, were found to be satisfied with their body image and body parts. Boys were more satisfied from their bodies, body image and trucks where as the girls were more satisfied with their faces. There was no difference between BPSS and body image satisfaction scores in respect to the education level of the families and of family type. BPSS scores were lower in children whose mother and father were divorced, the difference was significant. In general satisfaction from the body and body image satisfaction was higher in children with higher financial status.The number of the siblings showed a negative correlation with BMI and body image satisfaction.