Endometriozisli kadınlarda yaşam kalitesinin belirlenmesi
Assessment of quality of life of women with endometriosis
- Tez No: 271968
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: endometriozis, yaşam kalitesi, EHP-30, endometriosis, quality of life, EHP-30
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Endometriozis, kadınların yaşamını birçok yönden etkileyen ve yaşam kalitesini önemli derecede bozan kronik bir hastalıktır. Bu durum onların iş yaşamı, aile ilişkileri, sosyal yaşamı ve cinsel yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Endometriozisli kadınların tanı ve tedavi sürecinde klinik olarak değerlendirilmesinde ele alınması gereken önemli noktalardan biri de yaşam kalitesidir. Araştırma, endometriozisli kadınlarda Endometriozis Sağlık Profil Anketi'nin (Endometriosis Health Profile-30 - EHP-30) Türkçe'ye uyarlanmasını yapmak ve endometriozisli kadınlarda yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı ve metodolojik olarak planlandı. Araştırmanın evrenini; İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Jinekoloji Polikliniği'ne Ocak 2009- Aralık 2009 tarihleri arasında başvuran tüm kadınlar oluşturdu. Endometriozis tanısı konan, çalışmaya katılmayı kabul eden 60 kadın örneklem grubunu oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan soru formu, Endometriozis Sağlık Profil Anketi ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanıldı. Endometriozis Sağlık Profil Anketi'nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapıldı. Kadınların endometriozisten kaynaklanan şikayetlerinin en fazla sıklıkta %93,3 pelvik ağrı, %93,3 dismenore ve %68,0 disparoni olduğu saptandı. Endometriozisli kadınların yaşam kalitesinin en fazla etkilendiği alt boyutların ana ölçekte duygusal iyilik hali (45,49±22,50), ağrı (45,23±27,79), kontrol ve güçsüzlük (40,83±27,20), sosyal destek (40,73±24,88) ve beden imajı (24,92±24,40), modüler ölçekte ise çalışma yaşamı (32,20 ±20,00), cinsel yaşam (31,50±22,61), tedavi (26,81±26,75), çocuklarla ilişki (24,58±13,61), infertilite (27,01±21,46) ve sağlık profesyonelleri (17,96±11,04) olduğu görüldü. Sonuç olarak, Endometriozis Sağlık Profil Anketi endometriozisli kadınların yaşam kalitesini ölçmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır. Endometriozis, kadınların yaşam kalitesini negatif olarak etkilemektedir. Özellikle ağrı, duygusal/ruhsal durum, çalışma yaşamı ve cinsel yaşam etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Endometriosis is a chronic disease that has a profound adverse effect on the quality of life of women. Work conditions, social life, family relations, and sexual life are all adversely affected. The workup of endometriosis regarding diagnosis and treatment should also involve assessment of the quality of life of the patient. Our study was designed to validate the Endometriosis Health Profile Questionnaire (EHP-30) into Turkish and evaluate the quality of life of women suffering from endometriosis. Women applying to Istanbul University Istanbul faculty of Medicine Department of Obstetrics and Gynecology Gynecology Outpatient Clinic between January 2009 and December 2009 were included in the study. Sixty women diagnosed with endometriosis and accepted to participate in the study were included. Data were collected using a questionnaire developed by the researcher, Endometriosis Health Profile Questionnaire and SF-36 Quality of Life questionnaire. The Endometriosis Health Profile Questionnaire (EHP-30) was validated into Turkish. The most common complaints of women suffering from endometriosis was pelvic pain, dysmenorrhea, and dyspareunia with 93,3%, 93,3% , and 68,0% prevalance, respectively. The domains that were most commonly affected in women with endometriosis were emotional well-being (45,49±22,50), pain (45,23±27,79), control and powerlessness (40,83±27,20), social support (40,73±24,88), and self image (24,92±24,40) in core scale, in modular scale; work (32,20 ±20,00), sexual intercourse (31,50±22,61), treatment (26,81±26,75), relationship with children (24,58±13,61), infertility (27,01±21,46) and medical profession (17,96±11,04). Endometriosis Health Profile Questionnaire is a useful and valuable tool for the evaulation of quality of life of women suffering from endometriosis. Endometriosis has an adverse effect on the quality of life of women. Pain, emotional state, working life, and sexual life are especially affected.