Lomber Disk Hernisin'in kadın cinsel fonksiyonuna etkisi
Effect of lumbar disc herniation to women sexual function
  1. Tez No: 272007
  2. Yazar: MUSTAFA EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ALTUNOLUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber disk hernisi, Kadın cinsel işlev ölçeği, Cinsel fonksiyon bozukluğu, Lumbar disc herniation, Female sexual function index, Sexual dysfunction
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı toplumda genç-orta yaş grubunda sık olarak görülen lomber disk hernisinin kadın cinsel fonksiyonu üzerine olan etkisini araştırmaktır.Materyal ve Metod: Çalışmamıza Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi polikliniğine Şubat 2010 ve Ağustos 2010 tarihleri arasında müracaat edip lomber disk hernisi tanısı alan 62 kadın hasta alındı. Kontrol grubuna ise Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji polikliniğine Şubat 2010 ve Ağustos 2010 tarihleri arasında müracaat eden 62 kadın hasta alındı. Çalışma prospektif, randomize olarak yapıldı.Hastaların değerlendirilmesinde araştırmacı tarafından geliştirilen 21 soruluk anket formu ile 19 soruluk FSFI (Female Sexual Function İndex / Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi) kullanılmıştır. Anket formu ve ölçek uygulanmadan önce katılımcılara araştırma hakkında sözlü açıklama yapılmış, onay alınmıştır. İstatistiksel analizlerde; gruplar arası farkı değerlendirmek için Mann Whitney U testi kullanıldı, ikiden fazla alt grubu olan değişkenlerin cinsel fonksiyon puanları yönünden karşılaştırılmasında Kruskal Wallis testi yapıldı. Post Hoc test olarak Mann Whitney U testi uygulandı .Bulgular: Çalışmamızda lomber disk hernisi tanısı alan kadınlar ile kontrol grubundaki kadınların cinsel fonksiyon bozuklukları FSFI puanları ile karşılaştırıldı. Lomber disk hernisi grubunun % 90,3'ünde, kontrol grubunun ise % 38,7 sinde cinsel fonksiyon bozukluğu saptandı. Lomber disk hernisi olan kadınların FSFI alt gruplarına göre yapılan karşılaştırmada yine kontrol grubu ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark bulundu. Bunun yanında kadınların cinsel fonksiyonlarının yaş, eğitim düzeyi, meslek, evlilik süresi gibi birçok sosyodemografik faktörden etkilendiği de saptanmıştır.Sonuç: Lomber disk hernisinin genç-orta yaş grubu kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of our study is to search the effect of lumbar disc herniation, which is seen frequently among young and middle aged people in the society, on the sexual function of women.Material and Methodology: 62 female patients who applied to Neurosurgery Polyclinic of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Medicine, Research and Application Hospital between the dates of February 2010 and August 2010 and had the diagnosis of lumbar disc herniation were included in our study. As for the control group, 62 female patients who applied to Urology Polyclinic of Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Faculty of Medicine, Research and Application Hospital between the dates of February 2010 and August 2010 were included. The study has been made prospectively and randomly.A questionnaire form with 21 questions and a FSFI (Female Sexual Function İndex) with 19 questions which are improved by the researcher have been used in the assessment of the patients. Before the questionnaire form and the assessment were applied, an oral explanation regarding the research had been made to the participant and their approval was asked. In the statistical analyses; Mann Whitney U test was implemented in order to evaluate the differences between the groups. While comparing the variables that have sub groups more than two in terms of sexual function points, Kruskal Wallis test was made. As Post Hoc test Mann Whitney U test was practiced.Results: In our study, sexual dysfunctions of the female patients who had lumbar disc herniation and the female patients in the control group were compared with FSFI points. Sexual dysfunction was detected in the 90,3 % of lumbar disc herniation group and 38,7 % of the control group. In the comparison of the female patients who had lumbar disc herniation with the control group again in accordance with FSFI subgroups, a remarkable difference was found statistically. Furthermore, it was also found out that the sexual functions of the women were affected by lots of sociodemographic factors such as age, level of education, occupation and marriage duration.Conclusions: It was found out that lumbar disc herniation caused sexual dysfunction among the young and middle aged women.