Supraklavikuler brakiyal pleksus bloğunda adjuvan olarak deksametazon kullanımının anestezi başlangıç süresine etkisinin objektif bir göstergesi olarak perfüzyon indeksi kullanımı
USE of the perfusion index as an objective indicator of the effect of dexamethazone as adjuvant on anesthesia ontime in the supraclavical brachial plexus block
  1. Tez No: 721959
  2. Yazar: ELİF ZUBARİ KAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BUKET ÇAĞLA ÖZBAKIŞ AKKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: supraklaviküler blok, perinöral deksametazon, iv deksametazon, perfüzyon indeksi
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Supraklaviküler brakiyal pleksus bloğu yapılan hastalarda deksametazonun perinöral veya intravenöz kullanımının anestezi başlangıç süresine etkisinin objektif bir göstergesi olarak perfüzyon indeksinin kullanılabilirliğini değerlendirmek. Yöntem: Çalışmamıza ASA I- III, 18-75 yaş aralığında, supraklavikuler blok yapılacak toplam 60 hasta dahil edildi. Hastalar 20'şer kişilik 3 gruba ayrıldı. Grup A'ya (kontrol grubu) perinöral bupivakain ve lidokain; Grup B'ye perinöral bupivakain, lidokain, 8mg deksametazon; Grup C'ye perinöral bupivakain, lidokain ve iv 8 mg deksametazon uygulandı. Blok uygulanan ve uygulanmayan kolda perfüzyon indeksi 2 dk aralarla 20 dk boyunca kaydedildi. Hastaların blok başlangıç süreleri, postoperatif blok ve analjezi süreleri ayrıca komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: A,B,C gruplarında sırasıyla; blok yapılan koldaki perfüzyon indeksi ortanca değerleri 6. dk; (3,7; 4,8; 3,8) 8. dk; (4,2; 5,5; 4,5) 10. dk; (5,2; 6,0; 5,3) 12. dk; (5,7; 6,3; 6,0) bulundu. B grubunun belirtilen dakikalardaki perfüzyon indeksi diğer gruplara göre daha yüksekti. Motor blok başlangıç süreleri (15,0 dk; 10,0 dk; 12,0 dk), sensöriyel blok başlangıç süreleri (11,0 dk; 9,0dk; 10,0 dk) bulundu. B grubunun motor ve sensöriyel blok başlangıç süresi daha kısaydı. Motor blok toplam süreleri (332,5 dk; 997,5 dk; 742;5 dk) ve sensöriyel blok toplam süreleri (357,5 dk; 1032,5 dk; 765;0 dk) en uzun B grubunda, en kısa A grubundaydı. Hastaların analjezi süreleri (520,0 dk; 1245 dk; 1005 dk) B grubunda en uzun iken A grubunda en kısaydı. Sonuç: Supraklavikuler brakiyal pleksus bloğunda perinöral deksametazon eklenmesi anestezi başlangıç süresini kısaltır, bunu değerlendirirken perfüzyon indeksi objektif bir parametre olarak kullanılabilir. Perinöral ve iv eklenen deksametazon total blok ve analjezi sürelerini uzatır.
Özet (Çeviri)
Background and aim: To evaluate the usability of the perfusion index as an objective indicator of the effect of perineural or intravenous use of dexamethasone on the onset of anesthesia in patients undergoing supraclavicular brachial plexus block. Methods: A total of 60 patients, ASA I-III, aged between 18-75 years, who would undergo supraclavicular block were included in our study. The patients were divided into 3 groups of 20 each. Perineural bupivacaine and lidocaine to group A (control group); Group B includes perineural bupivacaine, lidocaine, 8mg dexamethasone; Perineural bupivacaine, lidocaine and 8 mg dexamethasone IV were administered to Group C. The perfusion index was recorded at 2-minute intervals for 20 minutes in the blocked and non-blocked arm. Block onset times, postoperative block and analgesia times, and complications were recorded. Results: In groups A, B, C, respectively; perfusion index median values in the blocked arm were 6 min; (3.7; 4.8; 3.8) 8th min; (4.2; 5.5; 4.5) 10th min; (5.2; 6.0; 5.3) 12th min; (5.7; 6.3; 6.0) were found. The perfusion index of the B group at the specified minutes was higher than the other groups. Motor block onset times (15.0 min; 10.0 min; 12.0 min), sensory block onset times (11.0 min; 9.0 min; 10.0 min) were found. The motor and sensory block start time of group B was shorter. Total duration of motor block (332.5 min; 997.5 min; 742; 5 min) and sensorial block total time (357.5 min; 1032.5 min; 765;0 min) were the longest in group B and the shortest in group A. . The patients' analgesia times (520.0 min; 1245 min; 1005 min) were the longest in group B and the shortest in group A. Conclusion: Addition of perineural dexamethasone in supraclavicular brachial plexus block shortens the onset of anesthesia, and the perfusion index can be used as an objective parameter when evaluating this. Perineural and iv added dexamethasone prolongs the duration of total block and analgesia. Keyword: supraclavicular block, perineural dexamethasone, iv dexamethasone, perfusion index