50 gram glikoz yükleme testi pozitif olan gebelerin subgruplarının, testi negatif olan gebelerle obstetrik ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırılması
The comparison of the pregnant subgroups with positive 50-gram glucose loading test results to those with negative results in terms of obstetric and perinatal outcomes
- Tez No: 272190
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RÜŞTÜ ERGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diabetes Mellitus, Glikoz YüklemeTesti, Obstetrik Sonuçlar, Perinatal Sonuçlar, Gestational Diabetes Mellitus, Glucose Loading Test, Obstetric Outcome, Perinatal Outcome
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmaya Temmuz 2006 ve Haziran 2009 yılları arasında takip edilen 977 gebe dahil edilmiştir. Tüm gebelere 24-28. haftaları arasında 50 g glikoz yükleme testi uygulanmıştır. 1. saat glikoz değerlerine göre hastalar sırasıyla 5 gruba [test sonucu normal olanlar (kontrol grubu), 140-159 mg/dl olanlar, 160-179 mg/dl olanlar, 180-199 mg/dl olanlar ve gestayonel diyabet ile bozulmuş glikoz toleransı tanısı alanlar] olarak ayrılmıştır. Bu çalışmada, glisemik parametrelerin yükselmesinin obstetrik ve perinatal sonuçlara olan etkisi araştırılmıştır. Hasta grubunda doğumdaki anne yaşı, test sırasındaki anne ağırlığının ortalaması, doğum haftasının ortalaması ve doğum ağırlıkları açısından anlamlı bir farklılık olmayıp; gruplar benzerdir. Makrozomi, gestasyonel yaşına göre büyüklük, prezentasyon anomalisi, polihidroamnios, preeklampsi ve gestasyonel hipertansiyon açısından yapılan değerlendirmede tüm gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi. Gestasyonel yaşına göre küçük bebek, plasenta dekolmanı, preterm eylem, intrauterin fetal ölüm, sezaryen doğum oranları, akut fetal distress, gelişme geriliği, oligohidroamnios ve Apgar skorlaması açısından bakıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir. Doğum sonrası neonatal hospitalizasyon ve obzervasyon oranları, konjenital malformasyon, respiratuar distress sendromu, polisitemi ve hiperbilüribinemi açısından bakıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmiştir. Ancak doğum sonrası neonatal hipoglisemi ve hipokalsemi açısından bakıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmemiştir. Bu çalışmada 50 g glikoz yükleme testi eşik değerleri %99 duyarlılık ve %37.6 özgünlük değeri ile 153.5 mg/dl bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study included 977 patients that were screened between July 2006 and June 2009. 50 gram glucose loading test was performed for all of the 977 patients between their 24th and 28th gestational weeks. According to their 1st hour glucose values, the patients were categorized into 5 subgroups [patients with normal test results (the control group), those with a value between 140-159 mg/dl, those between 160-179 mg/dl, those between 180-199 mg/dl and finally patients diagnosed to have gestational diabetes mellitus and impaired glucose tolerance]. The study investigated the adversity in the obstetric and perinatal outcomes as the glycemic parameters increased. No significant difference could be attained between the groups regarding the mean age and weight at delivery, the mean of delivery week and the birth weight and also all groups were similar. The differences between all groups were found to be statistically significant with regard to macrosomia, large for gestational age, presentation anomalies, polyhydramnios, preeclampsia and gestational hypertension. No significant difference could be attained between the groups regarding small for gestational age, ablatio plasenta, preterm delivery, intrauterine fetal death, cesarean birth rates, acute fetal distress, growth deficiency, oligohydramnios and Apgar scoring. The results showed statistically significant differences between all groups pertaining to neonatal hospitalization after birth and observation rates, congenital malformation, respiratory distress syndrome, polycythemia and hyperbilirubinemia. No significant difference could be attained between the groups regarding neonatal hypoglycemia and hypocalcemia, In this study, 50 gram glucose loading test cut-off scores were found 153.5 mg/dl with %99 sensitivity and %37.6 specificity values.