İlk trimester tarama testindeki gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) ve serbest insan koryonik gonadotropin-ß (ß-HCG) değerlerinin istenmeyen gebelik sonuçları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of associatıon between first trimester screening serum markers (free human chorionic gonadotropin-ß [HCG], pregnancy associated plasma protein A [PAPP-A]) and adverse pregnancy outcome
- Tez No: 272189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT MUHCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PAPP-A, Serbest Beta HCG, Gebelik Komplikasyonları, Pregnancy associated plasma protein A (PAPP-A), Free human chorionic gonadotropin-ß [hCG], Adverse pregnancy outcome
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı ilk trimester tarama testi maternal serum belirteçleri (serbest ß-insan koriyonik gonadotropin [HCG],gebelikle ilişkili plazma protein-A [PAPP-A] ve istenmeyen gebelik sonuçları (gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, erken doğum, intrauterin gelişme kısıtlılığı, oligohidroamnios, ölü doğum, plasenta dekolmanı, gestasyonel diabetes mellitus) arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu, Ocak 2006 ile Haziran 2009 arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde doğum yapan 1516 tekil gebeyi kapsayan retrospektif bir kohort araştırmasıdır. Kromozom anomalili hastalar, fetal anomaliler ve çogul gebelikler hariç bırakılmıştır. PAPP-A ?0,5 düzeltilmiş MOM sınır değeri ve gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi, erken doğum, intrauterin gelişme kısıtlılığı, ölü doğum, gestasyonel diabetes mellitus arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur. Oligohidroamnios, plasenta dekolmanı ve PAPP-A ?0,5 düzeltilmiş MOM sınır değeri arasında anlamlı bir korelasyon bulunmamıştır. Serbest ß-HCG'nin uç değerleri ve fetal doğum ağırlığı arasında anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir. Serbest ß-HCG'nin uç değerleri ve istenmeyen gebelik sonuçları arasında anlamlı bir korelasyon tespit edilmemiştir. Düşük ilk trimester maternal serum PAPP-A seviyelerinin sadece kromozom anomalileri değil istenmeyen gebelik sonuçları için de öngörülü olabildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the association between first-trimester screening maternal serum markers (free human chorionic gonadotropin-ß [hCG], pregnancy associated plasma protein A [PAPP-A]) and adverse pregnancy outcome (gestational hypertension, preeclampsia, preterm delivery, fetal growth restriction, oligohydramnios, intrauterin fetal demise, placental abruption and gestational diabetes mellitus). This was a retrospective cohort study included 1516 singleton pregnancy delivered in GATA Haydarpaşa Training Hospital between January 2006 to June 2009. Patients with chromosome abnormalities, fetal anomalies and multiple pregnancies were excluded. There was a significant correlation between gestational hypertension, preeclampsia, preterm delivery, fetal growth restriction, fetal demise ,gestational diabetes mellitus and the cutoff level of PAPP-A ?0,5 corrected MOM. There was not a significant correlation between oligohydroamnios, placental abruption and the cutoff level of PAPP-A ?0,5 corrected MoM. There was a significant correlation between extreme level of free ß-HCG corrected MOM and fetal birth weight. There was not a significant correlation between extreme level of free ß-HCG corrected MOM and adverse pregnancy outcome. We conclude that decreased levels of first trimester maternal serum PAPP-A are predictive not only of chromosome abnomalies but also of adverse pregnancy outcome.