Koroner baypas cerrahisi yapılan düşük sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonlu hastalarda sistemik inflamatuar sitokin düzeyleri ve postoperatif seyir üzerindeki etkileri
The level of systemic ınflammatory and the effects of postoperative progress on the with low ventricular ejection fraction-who were conducted coroner bypass operation
- Tez No: 298815
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TAHSİN KEÇELİGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Sol ventrikül disfonksiyonu, sitokinler, enflamasyon, morbidite
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç:Kalp cerrahisi ve kardiyopulmoner baypas (KPB) sistemik enflamatuar yanıtı aktive eder ve bunun sonucu kardiyovasküler, pulmoner, renal, nörolojik ve hematolojik işlevlerde zararlı değişiklikler oluşur. Cerrahi, anestezi ve perfüzyon tekniklerindeki gelişmelere rağmen KPB sırasında pro-enflamatuar sitokin düzeylerinde artış olmakta ve enflamatuar reaksiyonların oluşmasına yol açmaktadır. Sol ventrikül disfonksiyonu olan hastalar, kardiyak cerrahi sonrası komplikasyon gelişmesine karşı daha dayanıksızdır. Bu çalışmanın amacı; sol ventrikül disfonksiyonunun, KPB ile yapılan koroner baypas operasyonu sırasında ve sonrasında sistemik enflamatuar yanıt oluşumundaki etkisini, postoperatif mortalite ve morbitide ile ilişkisini incelemektir.Hastalar ve Yöntem:Prospektif, klinik çalışma, KPB ile koroner arter baypas operasyonu geçiren 24 seçilmiş hastada yapıldı. Sol ventrikül disfonksiyonu olan (EF < %40) 12 hasta Grup 1, sol ventrikül fonksiyonları normal olan (EF > %50) 12 hasta Grup 2 olarak ayrıldı. Bütün hastalardan, operasyon başlangıcında, KPB sırasında ve sonrasında, postopertif dönemde kan örnekleri alınarak, IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-? plazma düzeyleri ölçüldü. Kan örneklerinin alınma zamanları; anestezi indüksiyonu öncesi (T1), KPB başlangıcında (T2), aortik kross klempin 10. dakikasında (T3), aortik kross klempin 30. dakikasında (T4), aortik kross klemp kaldırıldıktan sonra (T5), KPB bitiminden sonra (T6), operasyondan 6 saat sonra (T7), operasyondan 24 saat sonra (T8) idi. Alınan kan örnekleri, 3000 devirde 5 dakika santrifüj edilerek - 80ºC'de saklandı ve bütün örnekler tamamlandıktan sonra çalışıldı. IL-6, IL-8, IL-10 ve TNF-?' nın plazma seviyeleri (pg/ml) standart ELISA kitleri (BioSource Europe SA. Nivelles, Belgium) kullanılarak ölçüldü.Bulgular:Sol ventrikül disfonksiyonu olan Grup 1 hastalarda bütün sitokin düzeyleri normal EF'li Grup 2 hastalara göre yüksek seviyelerde ölçüldü. IL- 6 ve IL- 8 düzeyleri bütün zamanlarda Grup 1 hastalarda istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu. IL-10 ve TNF-? düzeyleri Grup 1 hastalarda yüksek ölçülse de, iki grup arasında istatistiksel olarak belirgin fark gösterilemedi. Sadece postoperatif 6. saatte (T7), Grup 1'de IL-10 ve TNF-? düzeyleri anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Postoperatif dönemde, renal, nörolojik, enfeksiyon, hemorajik komplikasyonlar ve mortalite açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yokken, hastalarda inotropik ajan kullanımı, antihipertansif ajan kullanımı, İABP kullanımı, pulmoner komplikasyonlar, aritmi, extübasyon zamanı, yoğun bakım ünitesinde ve hastanede kalma süreleri arasında istatistiksel olarak amlamlı farklılık bulundu. Ayrıca IL-6, IL-8, IL-10, TNF-? düzeylerinin aortik kros-klemp zamanı ile pozitif korelasyon gösterdiği ve bu korelasyonun düşük EF'li Grup 1 hastalarda daha güçlü olduğu görüldü.Sonuçlar:KPB altında koroner baypas operasyonu uygulanan sol ventrikül disfonksiyonu olan hastalarda, normal venrtikül işlevli hastalara göre enflamatuar sitokin düzeylerinde ve sistemik enflamatuar yanıtta daha fazla artış saptandı. Bu artışın postoperatif mortalite ve morbitideyi olumsuz etkilediği görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective:Heart surgery and cardiopulmonary bypass (CPB) activates systemic inflammatory response characterized by dangerous alterations in cardiovascular, pulmonary, renal, neurological, hematological functions. Despite the developments in anesthesia and perfusion techniques, in the course of CPB, surgery contributes to the development in the level of pro- inflammatory cytokine leading to inflammatory response. The patient with left ventricular dysfunction are more instable to complication development after cardiac surgery. The aim of this study is to examine the effects of left ventricular dysfunction on systemic inflammatory response during and after the coronary bypass surgery using CPB, the relation with postoperative mortality and morbidity.Patients and methods:The study was performed in 24 selected patients who were undergone coronary bypass using CPB. 24 patients were divided into two groups: group 1, 12 patients with left ventricular dysfunction (EF < %40), group 2 12 patients whose left ventricular functions were normal. Blood samples were collected for the measurement of IL-6, IL-8, IL-10 and TNF-a plasma at the beginning of the operation, during and after CPB and in the postoperative period. The times when the blood samples were taken are (T1): before the anesthesia induction, (T2): at the beginning of CPB, (T3): at the tenth minutes of aortic cross-clamp, (T4): at the 30th minutes of aortic cross-clamp, (T5): after the removal of the aortic cross-clamp, (T6) after the end of CPB, (T7) 6-hours after the operation, (T8) 24-hours after the operation. Blood samples- centrifuged 3000 circles for 5 minutes - were stored at 80 °C and were analyzed after all samples were collected. The level of IL-6, IL-8, IL-10 and TNF-a plasma (pg/ml) were measured with standard ELISA kits (BioSource Europe SA. Nivelles, Belgium).Results:In Group 1- patients with left ventricular dysfunction- all cytokine levels were higher than those in Group 2 -those whose cytokine levels were normal. It was found that IL-6 and IL-8 levels in group 1 were statistically significantly high in all times. Although IL-10 and TNF-a levels were high in group 1, there was no statically significant difference in these two groups. IL-10 and THF-a levels were significantly high only in the postoperative 6-hours (T7). While there was no statically significant difference in terms of renal, neurological, inflection, hematological complications and mortality in the postoperative period, statically significant differences were found among the use of inotropic agent, antihypertensive agent, IABP in the patients; pulmonary complications; arrhythmia; extubation time; intensive care unit and hospital length of stay. Moreover, it was found that IL-6, IL-8, IL-10, TNF-a levels showed positive correlation with aortic cross-clamp time and this correlation was stronger in Group 1- patients with low EF.Conclusions:It was stated that there was more increase in the inflammatory cytokine level and systemic inflammatory response in the patients with left ventricular dysfunction for whom coronary bypass operation was done compared with the patients with the normal ventricle function. It was considered that this increase affected the postoperative mortality and morbidity negatively.KeyWords : left ventricular dysfunction, cytokines, inflammatory, morbidity