Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı'nda serum belirteçleri olarak matriks metalloproteinazlar'ın değerlendirilmesi
Evaluation of serum matrix metalloproteinases as a marker of nonalchololic fatty liver disease
  1. Tez No: 272233
  2. Yazar: TANER AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YAZGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: NAFLD, metabolic syndrome, metalloproteinases
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Nonalkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAYKH), gelişmiş ülkelerde en yaygın kronik karaciğer hastalığıdır. NAYKH, nonalkolik steatohepatit (NASH) ve siroza ilerleyebilir. Mevcut kanıtlar NAYKH'ın, metabolic sendromun (METS) karaciğer bileşeni olduğunu göstermektedir. METS ile olan yakın ilişkisinden dolayı NAYKH'da kardiyovasküler hastalık riski önemli derecede artmıştır. Birçok matriks metalloproteinazlar (MMP) ve MMP doku inhibitörleri (TIMP), aterosklerozun ve karaciğer fibrozisinin patofizyolojisinde önemli rol oynarlar. Aynı zamanda MMP'ler ateroskleroz riskinin belirlenmesinde biyokimyasal belirteç olarak kullanılabilirler. Bu çalışmada, serum MMP'lerin NAYKH'ın biyokimyasal belirteci olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırdık.Çalışma Eylül 2008 - Haziran 2009 tarihleri arasında GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'nde, NAYKH tanısı alan 46 hasta grubu ile 26 sağlıklı kontrol grubunda yapıldı. Tüm NAYKH hastalarına karaciğer biyopsisi yapıldı. Histopatolojik değerlendirme Brunt ve ark. nın önerdiği sınıflandırmaya uygun olarak deneyimli patologlar tarafından yapıldı. Tüm NAYKH olguları ATP III kriterleri kullanılarak METS durumlarına göre iki alt gruba bölündü. Çalışma ve kontrol grubunda, serum örneklerinde MMP-9, TIMP-1 ölçümü yapıldı ve TIMP-1/MMP-9 oranı hesaplandı. Sonuçlar hem gruplar hem de alt gruplar arasında karşılaştırıldı.Çalışmamızda MMP-9, TIMP-1 ve TIMP-1/MMP-9 değerleri, NAYKH ve kontrol grupları arasında kıyaslandığında, istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p > 0,05). Bulgularımız serum MMP-9, TIMP-1 ve TIMP-1/MMP-9 ölçümlerinin, NAYKH hastalarında biyokimyasal tanı ve tarama testi olarak kullanılamayacağını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common chronic liver disease in developed countries. NAFLD may progress to non-alcoholic steatohepatitis (NASH) and cirrhosis. Emerging evidence suggests that NAFLD is the hepatic manifestation of the metabolic syndrome (METS). NAFLD is closely linked to METS with a significant increase in cardiovascular risk. Several matrix metalloproteinases (MMPs), tissue inhibitors of MMPs (TIMPs) play important roles in the pathophysiology of atherosclerosis and liver fibrosis. They may also be useful biomarkers of atherosclerotic risk. In this study we investigated the usefullness of serum metalloproteinases as markers of NAFLD.Forty-six patients with NAFLD and twenty-six healthy controls were enrolled to the study between September 2008 and June 2009 in Gulhane Military Medical Academy, Haydarpasa Training Hospital. Liver biopsies were performed in all patients with NAFLD and histopathological evaluations were made by an experienced pathologist according to the classification suggested by Brunt et al. All NAFLD patients were divided into 2 subgroups according to METS status using ATP III criterias. MMP-9 and TIMP-1 were studied in serum samples in all groups. Results were compared between both groups and subgroups.In this study MMP-9, TIMP-1 and TIMP-1/MMP-9 ratio were not statistically different between NAFLD and control groups (p > 0,05). Our findings are not sufficient to suggest that MMP-9, TIMP-1 and TIMP-1/MMP-9 ratio should be used as a biochemical diagnosis and a screening test in NAFLD patients.