Kemoterapiye yanıt veren Nüks Kolorektal Kanserli olgularda; cerrahinin Pozitron Emisyon Tomografisi ile planlanmasının, Bilgisayarlı Tomografi ile planlanmasına olabilecek avantajlarının incelenmesi.
Review of the advantages of using Positron Emission Tomography instead of using Computerized Tomography in patients with Recurrent Colorectal Carcinoma responsive to chemotherapy
- Tez No: 272236
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN ÇETİNER, YRD. DOÇ. DR. ALİ HARLAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Nüks kolorektal kanser, FDG-PET, Recurrent colorectal cancer, FDG-PET, CT.Counsellors : Sadettin ÇETINER, Department of General Surgery, GATA, Ali HARLAK
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Pozitron Emisyon Tomografisi , klasik anatomik görüntüleme yöntemlerinin ötesinde; fizyolojik yolakları kullanarak fonksiyonel görüntüleme yapabilen bir tetkik olarak giderek yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Ancak çalışma prensibinin yanı sıra, yeni bir yöntem olması ve maliyeti nedeni ile kullanım alanları ve endikasyonları ile ilgili araştırmalar sürmektedir.Bu çalışmada nüks kolorektal kanserli hastalarda nüks hastalık evresinin tespit edilmesinde, FDG-PET ve BT'nin etkinliklerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilecek veriler ışığında her iki yöntemin günlük pratikte ve tedavi planının saptanmasında nasıl kullanılması gerektiğine dair yorumlara ulaşılması hedeflenmiştir.Kanıtlanmış veya şüpheli nüks kolorektal kanser tanısı almış hastalardan, hastalık evrelemesi amacıyla, BT ve FDG-PET ile değerlendirilmiş olan30 hastaya ait veriler, retrospektif olarak incelenmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. FDG-PET nüks kolorektal kanseri saptamada %79.3 duyarlılığa ve %100 pozitif öngörü değerine sahipken BT'de bu değerler sırasıyla %69 ve %95.2 olarak bulundu. Nüks tümöral kitle, lenf nodları ve tümör metastazını değerlendirme bakımından BT ile FDG-PET arasında klinik olarak anlamlı fark tespit edilmekle birlikte, hasta sayısının sınırlılığı nedeniyle istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilememiştir. FDG-PET 8 hastanın tedavi seçiminde değişikliğe neden olarak olumlu katkı yapmış ve 8'inde de gereksiz cerrahiden kaçınılmıştır.Nüks hastalık evrelemesinin değerlendirilmesinde ve metastazların saptan-masında PET, BT'ye oranla daha doğru bilgiler vermiştir. Lenf nodu pozitifliğini saptamada ise, BT daha başarılı olmuştur. T, N, M ve genel evre değer-lendirmesinde BT ile yanlış yorumlanan hastaların önemli bir kısmının PET ile doğru değerlendirildiği görülmüştür. PET ile yanlış yorumlanan verilerin bir kısmının ise BT ile doğru değerlendirildiği gözlenmiştir.Nüks kolorektal kanserlerin değerlen-dirilmesinde, FDG-PET ve BT nin birlikte kullanımı, küratif amaçlı cerrahi işlem plan-lanan nüks kolorektal kanserli hastaların daha doğru şekilde yönlendirilmesine olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Beyond classic anatomical imaging methods, FDG-PET has been commonly used as a method that uses phisiological pathways for functional imaging. Otherwise,this method is new and its cost are high, thus, study about its indications are still continuing.This study aim to compare effinency of FDG-PET and CT in staging disease level in patients with recurrent colorectal carcinoma. We aim to gain observations about this two methods in daily practice and patient management.In this retrospective study, 30 patients with diognosis of decided or uncertain recurrent colorectal cancer, assessed by CT and FDG-PET and findings were compared. FDG-PET has higher sensitivity and positive predictive value (%79.3, %100) than CT ( %69, %95.2). Although significantly clinical difference in assessment of recurrent carcinoma, lymph node and tumour metastase, there was no statistical difference because of few number of patients. FDG-PET has altered patient management in 8 patient and these 8 patients avoided unnecessary surgical treatment.PET gives more accurate information than CT in staging recurrent carcinoma and determine metastases. CT is more succesfull in determining positive lymph node metastasis. In T, N, M and general staging of disease, important part of patients with wrong assessment by using CT, have been assessed rightly by using PET. On the other hand, some patients with wrong assessment by using PET, have been assessed rightly by using CT.In assessment of recurrent colorectal carcinoma, using combination of FDG-PET and CT provides possibility to better management of planning curative surgical treatment in patients with recurrent colorectal carcinoma.